Slik påvirker stress tannhelsen din

En hektisk livsstil i korte perioder er for mange uunngåelig, og i de fleste tilfeller ufarlig.
Det er når stresset får sitte i kroppen over en lengre periode at det kan gjøre skade – også i munnen. 

Tannkjøttbetennelse og sår i munnen

Når vi opplever stress, kan det utløses en kompleks reaksjon i kroppen der stresshormoner som kortisol og adrenalin frigjøres. Disse hormonene påvirker immunsystemet, og ved langvarig eller kronisk stress kan immunresponsen og kroppens evne til å bekjempe infeksjoner svekkes, også i munnen. 

Dette kan føre til økt betennelse i kroppen, deriblant i tannkjøttet. Tannkjøttbetennelse oppstår vanligvis som en konsekvens av immunsystemets respons på opphopning av bakterier i tannplakk. 

– Stress kan også føre til utvikling av sår i munnen, som kan være smertefulle påvirke evnen til å spise og snakke komfortabelt, forteller tannlege hos Oris Dental, Mona Eide-Gast. 

Hva skjer dersom du får tannkjøttbetennelse? 

– Hvis pasienten lider av tannkjøttsykdommer som gingivitt eller periodontitt, kan tannlegen anbefale og utføre behandlinger som tannrens over og under tannkjøttet og eventuelt tannkjøttkirurgi for å fjerne betennelse og gjenopprette tannkjøttets helse, forklarer hun. 

Du kan forebygge sykdom ved å være nøye med munnhygiene samt å gå til regelmessige tannkontroller. 

Symptomer på tannkjøttbetennelse kan være rødhet, hevelse, blødning og ømhet. 

Munntørrhet

Å være tørr i munnen av og til er helt normalt, og kan skyldes snorking, medisiner eller for lite væskeinntak. Men tørrheten kan også oppstå ved nervøsitet, depresjon eller angst, noe et høyt stressnivå kan føre med seg. 

 Munntørrhet over en lengre periode kan føre til hull i tennene og bør derfor behandles så tidlig som mulig. 

Hva skjer dersom du opplever munntørrhet over tid? 

– Stress kan påvirke spyttproduksjonen vår, og redusert spytt kan føre til munntørrhet. Dette kan føre til ubehag, problemer med å tygge og svelge mat, samt økt risiko for karies, tannråte og andre tannproblemer, forklarer Eide-Gast. 

Dette kan du gjøre dersom du opplever munntørrhet ved stress: 

  • Sørg for god munnhygiene  
  • Drikk rikelig med vann  
  • Tygg sukkerfri tyggegummi  

Hjelper ikke dette, kan du i samråd med tannlege finne riktig behandling for deg. 

Symptomer på munntørrhet kan blant annet være tørr og rød tunge, dårlig ånde, behov for å drikke vann om natten, og tørr og klebrig følelse i munnen. 

Uheldige matvalg og tannhygiene 

Er du stadig på farten og ikke har tid til å sette deg ned med måltider som metter, vil du sannsynligvis også ofte ty til enkle valg som gjerne har et høyt innhold av sukker og/eller syre. Små, hyppige måltider og snacks utsetter tennene våre for syreangrep og sukker, noe som øker risikoen for karies og hull i tennene.

– Unngå småspising ved å prioritere tid til gode og mettende måltider, og avslutt gjerne måltidet med litt vann, anbefaler Gast-Eide.

Tanngnissing, tannslitasje og anspent kjevemuskulatur

Mange av oss gnisser tenner når vi er anspente. Dette gjør vi gjerne ubevisst, og det er ikke uvanlig å gnisse tenner når man sover. Mange vet ikke engang at de gjør det, før de forteller tannlegen om vanlige symptomer på gnissing som øm kjeve, hodepine og stiv nakke. 

– Tanngnissing fører ofte til tannslitasje, som igjen kan føre til at tennene blir mer følsomme og kan forårsake smerter eller ubehag, sier Eide-Gast. 

Hvilke tiltak finnes det mot tannslitasje? 

– Hvis pasienten lider av tannslitasje på grunn av stressrelatert tannklemming eller gnissing, også kalt bruxisme, kan vi anbefale bruk av og fremstille en bittskinne for å beskytte tannemaljen og redusere slitasje, forklarer hun. 

I noen tilfeller kan også pulpa (bløtvevet med blodkar og nerver) i tannen dø som følge av gnissingen. Skjer dette vil det være behov for rotfylling. 

I likhet med tanngnissing er det også vanlig å spenne kjeven når vi er anspente. Å spenne kjeven behøver ikke være ensbetydende med tanngnissing, men det kan gi mange av de samme symptomene. 

Mange opplever at en anspent kjevemuskulatur kan gi en øm kjeve og smerter som går over i nakke og rygg. Anspentheten kan også vise seg i form av hodepine og i noen tilfeller som migrene. En anspent kjeve gir ofte større smerter enn tanngnissing, mens tanngnissing kan utgjøre en større skade på tennene. 

Sliter du med anspent kjevemuskulatur kan tannlegen gi deg avspenningsøvelser for kjeven og en bittskinne.

Bevar gode rutiner

De gode rutinene er noe av det første man mister når man opplever stress over en lengre periode. For noen kan dette bety at god og viktig tannhygiene ikke lenger blir ivaretatt. Kanskje pusser du ikke tennene så ofte som du burde, kanskje dropper du tanntråden, eller kanskje du ikke tar deg tid til den årlige rutinekontrollen hos tannlegen.

– Regelmessig rutinekontroll er viktig for å avdekke mulige problemer og sykdommer, identifisere eventuell manglende renhold, og for å få tatt en skikkelig tannrens ved å fjerne plakk og tannstein som kan føre til tannråte og tannkjøttsykdommer. En god tannrens og råd om riktig, tilpasset munnhygiene kan redde deg fra både ubehag, unødvendige bekymringer og større behandlingskostnader. Ta deg tid til en rutinekontroll, anbefaler Eide-Gast.

Få hjelp med stressrelaterte tannhelseproblemer

– Det er viktig å merke seg at nevnte symptomer ikke nødvendigvis er eksklusive for stress, og det er viktig å konsultere en tannlege for en nøyaktig diagnose og behandling. Tannlegen vil kunne vurdere pasientens symptomer, utføre en grundig undersøkelse og gi råd om riktig behandling for å forbedre tannhelsen, sier Eide-Gast.

Noen ganger er stress-utfordringene større enn hva tannlegen kan hjelpe til med.

– I tilfeller der pasientens stressnivå er betydelig, kan det være hensiktsmessig å samarbeide med annet helsepersonell som psykologer eller terapeuter for å gi pasienten ytterligere støtte og hjelp til å håndtere stresset, avslutter hun.

Hos Oris Dental er vi opptatt av at du som kunde og pasient alltid skal oppleve å bli hørt og ivaretatt, og erfare at tannbehandlingen foregår på dine premisser.