Slik blir du kvitt snorking!
Ønsker du å bli kvitt snorking? Vi har snakket med Paul-Arne Hordvik, fra Oris Dental Arken Åsane i Bergen, som har lang …
Innhold
Ønsker du å bli kvitt snorking? Vi har snakket med Paul-Arne Hordvik, fra Oris Dental Arken Åsane i Bergen, som har lang erfaring med å hjelpe pasienter å bli kvitt snorking.
Hvorfor snorker man?
– Hovedgrunnen til snorking er at underkjeven og den bløte delen av ganen slapper så mye av at vevet blokkerer luftveiene mens du sover. Problemet med det, er at vevet slapper så mye av at søvnen din faktisk blir forringet. Ofte går det også ut over søvnen til den du deler seng med, ganske enkelt fordi lyden blir så gjennomtrengende.
Når er snorkingen på sitt verste?
– Det er klart at når man ligger på ryggen, så når snorkingen sitt absolutte høydepunkt. Lydvolumet øker, som en konsekvens av at lungene trekker inn luft, og luften må trenge seg vei gjennom et fortettet område.
Snorker som torden
– Noen snorker så høylytt at lyden faktisk bærer helt inn på naborommene. Det er klart at dette er et omfattende problem for mange, og det hender faktisk at ektefelle eller samboer flytter ut av soverommet på grunn av rumlingen. Selv om snorking i utgangspunktet ikke er farlig, kan det i visse tilfeller være forbundet med visse helseplager, forklarer Paul-Arne videre.
Bli kvitt snorking med snorkeskinne
Paul-Arne Hordvik, tilbyr hjelp til de som sliter med snorking, og det er det i følge ham mange som gjør.
– Jeg lagde den første snorkeskinnen i 2012, og pasientene som fikk denne, merket umiddelbar bedring. Det er nemlig enkelt å måle effekten både gjennom bedre søvn og svakere lyd.
Et bedre liv med snorkeskinne
Hvorfor tror du at mange ikke har tatt skrittet fullt ut og sikret seg en slik snorkeskinne enda?
– Det kan det vel være mange grunner til, så det skal jeg ikke spekulere i. Det finnes sikkert en del som ikke vet om at den finnes, for eksempel. Men, det er massevis av pasienter har fått hjelp, og den hjelpen virker jo dobbelt, i og med at den du deler seng med også blir glad.
Hvor alvorlig er problemet med snorking i grunnen?
– Det kan det føre til søvnapné, og dermed være en delvis indirekte årsak til mange sykdommer. Men det de fleste faktisk opplever sterkes, er jo hvilke problemer det påfører dem rundt deg. Siden lyden kan være ganske så dominerende i løpet av en natt, er mang en nattesøvn blitt ødelagt for partneren. Når neste dags gjøremål banker på, vil man jo gjerne være så uthvilt som mulig, understreker han til slutt.
Lurer du på hvordan behandling med snorkeskinne fungerer?
Les mer om behandling med snorkeskinne ved våre behandlingssider og bestill time.
Søvnapné
Men dette høres jo ikke veldig skummelt ut rent helsemessig?
– Nei, og det er det i utgangspunktet ikke heller. Men, det kan av og til være forbundet med såkalt søvnapné, eller plutselige pustestopp gjennom natten. Det er litt mer skummelt, for dette kan påvirke helsetilstanden vår negativt. Det er nemlig i tilfeller påvist forbindelse mellom søvnapné og ulike diagnoser.
Hvilke sykdommer kan vi så få av dette?
– Det er dokumentert en forbindelse mellom søvnapné og forskjellige lidelser som hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt kolesterol og mageproblemer.
Tør vi noensinne legge oss til å sove igjen?
– Hehe, jada. Men dersom snorkingen er et problem, er det kanskje på tide å vurdere en snorkeskinne? For den milde varianten av søvnapné og snorking er snorkeskinnen effektiv. Skinnen blir tilpasset slik at den passer deg perfekt, og den har en dokumentert effekt. Faktisk finnes det flere vitenskaplige artikler om den positive effekten av snorkeskinner. Og kanskje det aller beste ved den, er at den er komfortabel for deg som skal bruke den. Enkelte gruer seg litt, men blir veldig positivt overrasket når de oppdager hvor komfortabel den er, forklarer han.
Lurer du på hvordan behandling for søvnapné fungerer?
Les mer om behandling for søvnapné ved våre behandlingssider og bestill time.
Vi har mer på hjertet!
Behandling av periodontitt, dette kan du forvente av oppfølging
- Aktuelt
Derfor er det anbefalt å ha fast tannlege
- Aktuelt