Det er en lystig tirsdag på Ullevål Stadion og vi skal besøke Proteket for å se hvordan de lager nye tenner. 

«Det stemmer, det er jeg som er Martin», smiler han som møter oss i døren. Martin Kleven er fagansvarlig på Proteket, det er ham som skal vise oss rundt på laboratoriet, og vise hvordan de lager nye tenner, sammen med kollega og tanntekniker Toril Mørch Knutzen. 

Toril er tanntekniker og ansvarlig for digitalt lab hos Proteket

Toril tar oss med innover i et lokale litt utenom det vanlige. Her sitter tannteknikere fordelt på to laber, hvor det pusses, slipes og males på tenner som skal sendes ut til pasientene. – Ja, her jobber vi, og her sitter ca. 30 tannteknikere og lager tenner hver eneste dag, forteller Toril.

Hvem lager nye tenner?

Proteket er Norges største tanntekniske fagmiljø med over 100 medarbeidere, og mer enn 60 autoriserte tannteknikere. Laboratoriene er rustet til å kunne gi tannlegene de aller beste tanntekniske produktene i årene som kommer. Det kommer deg som pasient til gode.

– Det er målet vårt. Og per i dag har vi åtte laboratorier spredt over landet; Oslo, Bergen, Trondheim, Tønsberg, Alta, Sandnes, Stord, og Bodø, kan Martin stolt fortelle oss. 

Martin er fagansvarlig hos Proteket

Når vi blir med rundt på laben får vi blant annet se at det pusses, males og finslipes på tenner som skal sendes ut til Oris klinikkene og til slutt ende opp hos deg som  pasient. Tannteknikerne som jobber i Proteket har formell utdannelse innen tannteknikk, og de fleste har lang erfaring.

Her sitter tannteknikerne og lager nye tenner

– Vi designer, pusser, sliper og tilpasser, slik at du får en tann som føles naturlig i munnen. Mange tror at når man går til Oris Dental og får en ny tannkrone,  at det er tannlegen som har laget denne kronen, men sånn er det oftest ikke. Tannkronen som tannlegen setter fast i munnen din er det vi på Proteket som vanligvis  tryller frem, smiler Toril. 

Hvem lages tennene til?

– Når pasienter hos Oris Dental har behov for nye tenner, i form av kroner, proteser, eller implantat, kommer tannteknikere hos Proteket på banen. Her mottar vi en digital scan fra tannlegen din som er proppfull av interessante detaljer. Vi leser av detaljene og starter arbeidet med å designe nye tenner skreddersydd til din munn. Ofte lager vi også skinner til deg som gnisser tenner for å beskytte tennene fra slitasje og skade, forteller Martin. 

Hans Petter fikk nye tenner

Pasient Hans Petter hadde ikke smilt på 20 år,  til slutt kontaktet han Oris Dental for å finne ut om det var håp. Tannlegespesialist Shoresh Afnan tok ham imot ved Oris Dental og sørget for at de ødelagte tennene ble fjernet, før de plasserte kunstige tannrøtter i titan. Til slutt monterte kollega og tannlegespesialist, Eva Gustumhaugen, de nye tennene.

– For å finne den beste løsningen for Hans Petter planla vi behandlingsløpet sammen med et tverrfaglig team av tannlegespesialister og tannteknikere fra Proteket. Basert på 3D-skanninger er det Proteket som har produsert tannbroen og visualisert hvordan sluttresultatet skulle bli, forteller Shoresh.
– Det var både betryggende og motiverende å følge reisen visuelt underveis, sier Hans Petter.

Hvordan lages tennene?

Vi får følge arbeidsdagen på laben, og ser hele prosessen fra mottatt 3D-scan, til ferdig produkt. 

– Aller først designer vi et tannsett i softwaren, basert på 3D-skanningen fra Oris Dental, før vi sender designfilen fil til fresemaskinen. Ja, fresemaskinen gjør nettopp det det høres ut som, og freser ut objektet som tannteknikeren har designet, forteller Martin. 

Etter objektet er frest ut, skal det slipes, pusses, males og testes, for å sikre både optimal slitestyrke, men også optimal komfort for pasienten. Verktøykassen til tannteknikerne er stor, og i tillegg til slipeverktøy og maleskrin, har de også tilgang på teknologiske hjelpemidler som software til avlesing av scan, freser og 3D-printer. 

nye tenner

– Vi skal ikke mange år tilbake før vi som tannteknikere ikke hadde de samme teknologiske hjelpemidlene som vi har i dag. Etter 25 år i bransjen er det godt å se at det stadig kommer flere hjelpemidler som gjør det enklere for oss å lage optimale tannerstatninger til pasientene. Var man uheldig som tanntekniker før i tiden og ødela en tann, var det ikke bare å produsere en ny basert på 3D-scan, da måtte hele prosessen startes på nytt, det slipper vi heldigvis i dag.

– Det er veldig gøy å lage tenner.

Når vi spør Toril og Martin om jobben som tanntekniker er gøy, svarer de samstemt. 

– Jeg synes det er veldig gøy å lage tenner. Det morsomste med å lage tenner er å finne det perfekte kompromisset mellom styrke og estetikk, slik at pasienten får en tann som er sterk og holdbar, men som også er pen og føles naturlig i munnen, sier Toril.

– Ja, det var et godt spørsmål, og etter 25 år er jeg fortsatt ikke lei. Det er veldig hyggelig å lage en god tannerstatning, hvor vi ser at pasienten får et nytt liv, både som resultat av at man har fått tilbake evne, men også smil, det gir oss stor glede, legger Martin smilende til.