Spørsmål til tannlegen om dårlig ånde

Hva er dårlig ånde, og hvordan blir jeg kvitt det?

Spørsmål om dårlig ånde til tannlegen handler ofte om lukten av stoffer og bakterier som munnen din skiller ut. Jo lenger bakteriene får ligge, jo verre blir lukten. Dårlig ånde kan holdes i sjakk med godt renhold av tennene hver dag, med både børste og tanntråd/mellomromsbørste. At det blir rengjort godt også mellom tennene er veldig viktig. For å få renset skikkelig godt vil en tannrens hos tannlege eller tannpleier være lurt med jevne mellomrom.

Får du ikke bukt med den dårlige ånden etter en tannrens bør du høre med legen din. En sjelden gang kan dårlig ånde stamme fra magesekken.

Tannstein

Hva er tannstein, og hvorfor får man det?

Munnen er full av bakterier som lever og formerer seg ved hjelp av næringsstoffene i mat og drikke vi inntar. Når disse bakteriene får ligge, danner de et belegg på tannoverflatene som kalles plakk. Tannstein er plakk som er forsteinet. Hvis man lar det daglige plakket ligge på tennene for lenge, vil det utvikle seg til tannstein. Godt renhold vil redusere mengden tannstein betraktelig.

Er du plaget med mye tannstein anbefaler vi en tannrens hos tannlege eller tannpleier. Dette fjerner både tannstein og plakk, og gjør det enklere å holde tennene rene selv.

Bestill tannrens her: https://orisdental.no/behandlinger/estetisk-behandling/airflow-tannrens/

Bleking av tennene

Er det skadelig å bleke tennene?

Spørsmål om bleking får tannlegen relativt ofte. Dette bør du vite hvis du vurderer bleking: Når man bleker tennene benytter man kjemiske midler som trenger inn i porene i tannen og gjør at tennene ser hvitere ut. For at dette skal være trygt, og ikke skade tennene, er det viktig at tennene er friske, og ikke har hull. Derfor anbefaler vi at tennene kontrolleres godt før en blekeprosess påbegynnes.

Ved en blekeprosess kan tennene blir sensitive. Det kan da vurderes tannpasta som fungerer for sensitive tenner. Disse vil kunne hjelpe. Alternativt kjøpe rent fluorskyll fra apoteket.

Hvilken tannkrem anbefaler du for å få hvitere tenner?

I Norge bruk av tannblekemiddelet hydrogenperoksid strengt regulert, og tannleger i Norge får ikke bruke blekemiddel med mer enn 6 % hydrogenperoksid, for at det ikke skal skade tenner eller tannkjøtt. Tannkremer og tannblekemiddel kjøpt over disk i Norge inneholder  imidlertid maksimalt 0,1 % hydrogenperoksid, som er for liten dose til at det har noen som helst effekt.

Visste du at en god tannrens hos tannlege eller tannpleier kan gjøre tennene litt hvitere? Det er ikke uvanlig at det legger seg et bakterielag på tennene som tar farge av mat og drikke vi inntar. VCe en god tannrens blir dette bakteriebelegget, og misfargingen borte.

Les mer, eller bestill time her.

Karies / hull

Hvorfor får vi hull i tennene?

Munnen er full av bakterier som lever og formerer seg ved hjelp av næringsstoffene i mat og drikke vi inntar, spesielt mat og drikke med mye karbohydrater (høyt sukkernivå). Får disse bakteriene ligge lenge skiller de ut en syre som mykner opp tennene. Dette er forårsaker tannråte eller hull.

Kan jeg ha hull i tennene uten å kjenne det?

Ja. Tannen er bygd opp av dentin (tannbein) og emalje (den ytterste, hvite beskyttende hinnen). Verken dentin eller emalje har nervefibre. Derfor kjenner man ofte ikke hull før hullet har blitt så stort og dypt at det har nådd helt ned til bindevevet av nerver under tannbeinet. Behandles ikke skaden før hullet har gravd seg ned til bindevevet er det ofte nødvendig med rotfylling. (Lurer du på hva en rotfylling er? Se svar lenger ned)

Kan det bli hull i en tann med krone?

Ja. Dette er ofte et problem som oppstår i kronekanten, da den ikke er like glatt som overgangen mellom naturlig emalje og rot. Her fester bakterier seg lettere, og er vanskeligere å få bort..

Hvor lenge varer en fylling?

Dette avhenger av mange faktorer, som hvor stor fyllingen er, hvor i munnen fyllingen ligger, hvor på tannen fyllingen er, hvor godt det daglige renholdet av tennene er, hvilken belastning fyllingen får av bittet ditt, osv. Å gi et generelt svar på dette blir derfor vanskelig. Spør din tannlege om en konkret fylling, så får du nok et godt svar.

Lurer du på om du har hull? Bestill en undersøkelse her.

Spørsmål til tannlegen om rotfylling

Hva er en rotfylling?

Tannen er bygget opp av flere lag. Ytterst er emaljen (det hvite belegget), under emaljen er tannbeinet som beskytter bindevevet av nerver og årer. Hvis et bakterieangrep eller en skade når helt inn til dette bindevevet kan tannen dø. Dør tannen er det viktig å få fjernet den døde delen av tannen snarest, så det ikke oppstårm en betennelse. Når man rotfyller rydder man først opp i det biologiske vevet i tannen som er dødt, for deretter å erstatte det med kunstig materiale.

Bro, implantat og krone

Hva er forskjellen på bro og implantat?

En bro erstatter én eller flere tenner ved å bruke gjenværende tenner som støtte.

Et implantat erstatter en manglende tann ved å skru den fast i kjevebeinet.

Trenger man å pusse kunstige tenner?

Ja! Renhold og oppfølging er desto viktigere etter man har fått bro eller implantat. Dette er fordi det er mer komplisert å holde større konstruksjoner rene, enn single tenner.

Gjør det vondt å få satt inn implantat?

Det skal være lite smerter ved innsettelse av implantat, men smerte oppleves ulikt, så her er nok erfaringene ulike.

Hvor lang tid tar implantatbehandling?

Dette avhenger av kompleksiteten til implantatet, og forholdene der det skal settes. Enkle implantater kan settes på en dag, mens større konstruksjoner kan ta opptil 12 måneder.  

Kan jeg få krone på dagen?

Det kan du, men det avhenger imidlertid av at klinikken du går til har utstyr og kompetanse tilgjengelig, og ikke trenger å bestille selve kronen fra en tanntekniker. Hør med din lokale klinikk hva de kan tilby.

Kan jeg få implantat og krone samtidig?

Det er teknisk mulig, men avhenger av at forholdene ligger til rette hos pasienten.

Spising før og etter behandling

Kan jeg spise før jeg kommer til behandling?

Ja, men vi setter pris på at det er relativt rent når du kommer til behandling. Puss gjerne tennene før du ankommer.

Når kan jeg spise etter behandling?

Svaret avhenger av hvilken behandling du har vært til. Har du lagt fyllinger eller fått bedøvelse bør du vente i to timer før du spiser.

Kan jeg drikke kaffe etter behandling?

Her gjelder samme svar som over.

Kan jeg drikke alkohol når jeg går på antibiotika?

Hvis du har blitt satt på en antibiotikakur er det fordi kroppen din trenger hjelp til å bekjempe en infeksjon. Alkohol utfører stress på kroppen når alkoholen skal brytes ned. Det kan derfor være lurt å holde inntaket så lavt som mulig mens du tar antibiotika.

Årlig kontroll

Spørsmål til tannlegen om årlig sjekk? Jeg kjenner jo hvis det er noe?

Vi anbefaler jevnlige kontroller nettopp fordi smerter i tenner og tannkjøtt ikke kjennes før skaden har vokst seg stor. Venter man med behandling til smertene melder seg blir behandlingsløpet mer omfattende og langt dyrere. (les under «Karies/hull») Tannkjøttbetennelse rammer over 50 % av nordmenn over 40 år, og er en svært alvorlig sykdom som heller ikke merkes før den er langt fremskreden. Venter du for lenge kan sykdommen bli kronisk, og blir noe du må behandle og gå til behandling for livet ut.

Les mer eller bestill time her: https://orisdental.no/behandlinger/generell-tannlegebehandling/tannundersokelse/

Tannrens

Hva er EMS/Airflow

Airflow er en måte å rense tennene på. Tennene spyles med vann og et skånsomt, slipende pulver som fjerne bakterier, plakk, tannstein og misfarging på tennene. En tannrens med Airflow er smertefritt, og etterlater munnen ren og frisk. Etter en slik tannrens vil det også være enklere å holde tennene rene selv.

Les mer om Airflow her.