Visdomstennene var nyttige da vi spiste en grov diett av blader, røtter, nøtter og kjøtt som krevde mye tyggekraft, og førte til hyppigere tap av tenner. Med en mer moderne diett og mykere mat, har vi ikke det samme behovet for ekstra tenner lenger. Derfor opplever mange at det ikke engang er plass til tennene som vil opp, og da må de trekke en visdomstann, sier Tannlege Stian Kanestrøm når vi tar en prat på klinikken på Aker Brygge.

— På grunn av endring i kosthold og andre genetiske faktorer, har kjeven tilpasset seg og blitt smalere. Derfor er det mange som opplever smerter ved frembrudd av visdomstennene, rett og slett fordi det ikke er plass til dem, sier Kanestrøm.

Det er denne plassmangelen, og dårlig renhold, som gjør at mange får problemer med visdomstennene.

Trangt for tenner og tannbørste

Det er dessverre ikke helt uvanlig å oppleve irritasjon når visdomstennene bryter gjennom tannkjøttet i slutten av tenårene eller tidlig 20-årene.

Tannpleier ved Oris Dental Aker Brygge, Heidi Strøm, anbefaler ofte en singelhodet tannbørste som gjør det enklere å komme til bakerst i munnen. 

– Mange lurer på om man kan ende opp med å trekke en sunn visdomstann hvis renholdet er dårlig, og ja, selvsagt kan man det. Ved dårlig renhold kan det oppstå både tannsten, karies, altså hull, og betennelse i sunne tenner. Og da må de ut, sier Tannpleier Heidi.

Oralkirurg Roshi Frafjord støtter opp kommentaren. – Særlig om tannen bare er delvis ute blir renholdet komplisert, og da legger det seg lett matrester og bakterier her. Dette kan forårsake hull i både visdomstennene og tennene rundt, og gi infeksjon i tannkjøttet.

trekke en visdomstann
Om du har problemer med en tann for første gang er det ikke sikkert at tannen må ut, sier Stian Kanestrøm, Oris Dental Aker Brygge

Fakta om visdomstenner

Man får som regel visdomstenner mellom 17-25-årsalderen

Det er de siste tennene vi får

En voksen person kan ha opptil fire visdomstenner

35 % får ikke visdomstenner

trekke en visdomstann hos Oris
Oralkirurger Hauk Øyri og Roshi Frafjord forteller at de enkleste visdomstennene kan fjernes av allmenntannlegen, mens de litt mer utfordrende tilfellene henvises til en oralkirug.

Dette gjør du med en vond visdomstann

Symptomer på problematiske visdomstenner kan variere fra mildt press og murring, til betennelse og smerter.

— Opplever du dette over tid bør du kontakte tannlegen. Men klarer du å holde tannen og området rundt rent, og er smertefri, er det ikke nødvendig å trekke en visdomstann, bedyrer oralkirurg Frafjord. Hun presiserer at langt fra alle må trekke visdomstenner som forårsaker ubehag.

— Har visdomstennene imidlertid først gitt deg ubehag, er det sjelden en engangshendelse. Sjansen er større for at du vil oppleve problemer igjen. Tannlegen gjør alltid en individuell vurdering, men vil ofte anbefale å fjerne den problematiske visdomstannen, sier Frafjord.

Det er ikke alle visdomstenner som må trekkes. For å se hva som er best for deg vil tannlegen ta et røntgenbilde av tannen for å avgjøre riktig behandling
Det er ikke alle visdomstenner som må trekkes. For å se hva som er best for deg vil tannlegen ta et røntgenbilde av tannen for å avgjøre riktig behandling.

Trekke en visdomstann? Eller kan den beholdes?

Du har kanskje hørt at visdomstenner bør fjernes før man fyller 30? Det stemmer delvis.
Visdomstenner kan fjernes senere i livet også, men da er det en økt risiko for komplikasjoner og traumer, sier Tannlege Kanestrøm.

– Mange tenker at visdomstennene er dårligere enn de andre tennene. Det er de ikke, men de dukker opp på steder i munnen hvor det er trangt og vanskelig å komme til. Noen ganger ligger det også tannkjøtt over tannen og da er det enda vanskeligere å komme frem, sier Kanestrøm.

Både Kanestrøm og Frafjord anbefaler at du oppsøker tannlegen så tidlig som mulig ved eventuelle symptomer på en problematisk visdomstann.

— Tannlegen vil da gjøre en klinisk undersøkelse og ta røntgenbilder av visdomstennene. Ved å se på røntgenbildene blir det klart om tannen eller tennene må fjernes, m de bør observeres, eller om en betennelse har oppstått.

Visdomstenner har fått sitt navn fordi det er de siste tennene man får – når man har blitt «vis».

Gjør det vondt å fjerne visdomstenner?

Mange kvier seg, naturlig nok, for å fjerne visdomstennene, og frykter at de må spise myk mat i flere uker. For de fleste er det heldigvis ikke slik.

— Hvis tannen står i en lett tilgjengelig stilling og har «snille røtter», kan allmenntannlegen kan fjerne tannen kjapt og nærmest smertefritt. Ved mer kompliserte behandlinger blir du henvist til en oralkirurg, forteller Frafjord.

Etter å ha trukket en eller flere visdomstenner kirurgisk kan man forvente å oppleve hevelse og ubehag i 3-4 dager. Det er det lurt å unngå tunge løft og trening de første dagene. Har du har en fysisk jobb med tunge løft og kroppslig anstrengelse anbefales en sykemelding de påfølgende dagene.

Si ifra om du er redd

Er du engstelig for å gå til tannlegen eller trekke en visdomstann? Gi oss beskjed når du bestiller time.

— Det er viktig å kommunisere engstelsen til oss. Det er ikke uvanlig, og vi har mange måter å hjelpe deg på: alt fra en god prat til en beroligende tablett, intravenøs beroligende og narkose, sier Frafjord.

— De fleste klarer seg kjempefint med god forklaring og god kommunikasjon, smiler Kanestrøm støttende.

  1. Snakk med oss, vi har lang erfaring med engstelige pasienter
  2. Ha på deg behagelige klær
  3. Ta med deg musikk som du kan høre på under behandlingen
  4. Hvis du har spørsmål til tannlegen, skriv de ned før du kommer til behandling
  5. Ha noen isbiter klar i fryseboksen hjemme. Dette kan være godt å legge på en eventuell hevelse
  6. Kjøp inn litt myk mat som pasta, ris, grøt, suppe eller smoothies til dagene etter behandlingen
    Vi har også samlet fem tips til å håndtere frykten, her.