Visdomstennene var nyttige da vi spiste en grov diett av blader, røtter, nøtter og kjøtt som krevde mye tyggekraft. Men med vår moderne diett med mykere mat har vi ikke behov for visdomstenner lenger, og mange kan oppleve at det ikke engang er plass til tennene som vil opp.

— På grunn av endring i kosthold og andre genetiske faktorer, har kjeven tilpasset seg og blitt smalere. Derfor er det mange som opplever smerter ved frembrudd av visdomstennene, rett og slett fordi det ikke er plass til dem, forteller oralkirurg Roshi Frafjord ved Oris Dental.

Det er denne plassmangelen, samt at tennene kan komme skjevt ut, som gjør at mange får problemer med visdomstennene.

Trangt for tenner og tannbørste

Det er dessverre ikke helt uvanlig å oppleve irritasjon og smerte når visdomstennene bryter opp gjennom tannkjøttet i slutten av tenårene eller tidlig 20-årene. Men vedvarer smerten er det grunn til å ta en sjekk.

— Det kan være utfordrende å holde disse tennene helt bakerst i kjeven rene, særlig om tannen bare er delvis ute, og da legger det seg lett både matrester og bakterier her. Dette kan forårsake hull i både visdomstennene og tennene rundt, og gi infeksjon i tannkjøttet, forklarer Frafjord.

Om du har problemer med en tann for første gang er det ikke sikkert at tannen må ut.

Fakta om visdomstenner

Man får som regel visdomstenner mellom 17-25-årsalderen, og de er de siste tennene vi får

En voksen person kan ha opptil fire visdomstenner

35 % av oss får ikke visdomstenner

Oralkirurg Hauk Øyri har fjernet mange visdomstenner. De enkleste kan fjernes av allmenntannlegen, mens de litt mer utfordrende tilfellene henvises til en oralkirug.

Dette gjør du med en vond visdomstann

Symptomer på problematiske visdomstenner kan variere fra mildt press og murring til betennelse, sterke smerter og feber.

— Opplever du noe av dette over tid bør du kontakte tannlegen, bedyrer Frafjord og presiserer at langt fra alle må trekke visdomstenner som forårsaker ubehag.

— Klarer du å holde tannen og området rundt rent, du er smertefri og i god form er det ikke nødvendig å trekke.

Frafjord må imidlertid innrømme at en problematisk visdomstann sjelden lar deg slippe så lett.

— Har visdomstennene først gitt deg ubehag er det sjelden en engangshendelse, og sjansen er stor for at du vil oppleve problemer igjen. Tannlegen vil alltid gjøre en individuell vurdering, men vil ofte anbefale å fjerne den problematiske visdomstannen.

Det er ikke alle visdomstenner som må trekkes. For å se hva som er best for deg vil tannlegen ta et røntgenbilde av tannen for å avgjøre riktig behandling
Det er ikke alle visdomstenner som må trekkes. For å se hva som er best for deg vil tannlegen ta et røntgenbilde av tannen for å avgjøre riktig behandling.

Hvordan sjekke om en tann må trekkes?

Du har kanskje hørt at visdomstenner bør fjernes før man fyller 30? Det stemmer delvis.
Visdomstenner kan fjernes senere i livet også, men da er det en økt risiko for komplikasjoner.

— Kjevebeinet er mykt og elastisk når vi er unge, og blir hardere med økt alder. Det betyr at det er mer krevende for tannlegen å fjerne tannen, operasjonstiden kan bli lengre, og man kan oppleve mer smerte etterpå, forklarer Frafjord.

Oralkirurgen anbefaler derfor å oppsøke en tannlege så tidlig som mulig ved eventuelle symptomer på en problematisk visdomstann.

— Tannlegen vil da gjøre en klinisk undersøkelse og ta røntgenbilder av visdomstennene. Ved å se på røntgenbildene blir det klart om tannen eller tennene må fjernes, om de bør observeres over tid, eller om en betennelse har oppstått, forteller Frafjord.

Visdomstenner har fått sitt navn fordi det er de siste tennene man får
– når man har blitt «vis».

Gjør det vondt å fjerne visdomstenner?

Mange kvier seg, naturlig nok, for å fjerne visdomstennene, og frykter at de må spise myk mat i flere uker. For de fleste er det heldigvis ikke slik.

— Hvis tannen står i en lett tilgjengelig stilling og har «snille røtter», kan det hende at allmenntannlegen kan fjerne tannen kjapt og nærmest smertefritt. Ved mer kompliserte behandlinger vil du bli henvist til en oralkirurg som tar ut tannen, forteller Frafjord.

Etter å ha trukket en eller flere visdomstenner kirurgisk kan man forvente å oppleve hevelse og ubehag i 3-4 dager. Det er det lurt å unngå tunge løft og trening de første dagene. Har du har en fysisk jobb med tunge løft og kroppslig anstrengelse anbefales en sykemelding de påfølgende dagene.

Si ifra om du er redd

Er du engstelig for å gå til tannlegen eller trekke en visdomstann anbefaler oralkirurgen at du gir beskjed når du bestiller time.

— Det er viktig å kommunisere engstelsen til oss. Det er ikke uvanlig, og vi har mange måter å hjelpe deg på: alt fra en god prat til en beroligende tablett, intravenøs beroligende og narkose, sier Frafjord.

— De fleste klarer seg imidlertid kjempefint med god forklaring og god kommunikasjon, smiler Frafjord vennlig.

  1. Snakk med oss, vi har lang erfaring med engstelige pasienter
  2. Ha på deg behagelige klær
  3. Ta med deg musikk som du kan høre på under behandlingen
  4. Hvis du har spørsmål til tannlegen, skriv de ned før du kommer til behandling
  5. Ha noen isbiter klar i fryseboksen hjemme. Dette kan være godt å legge på en eventuell hevelse
  6. Kjøp inn litt myk mat som pasta, ris, grøt, suppe eller smoothies til dagene etter behandlingen