Toppidrettsutøvere er betydelig mer utsatt for tannskader og i en studie publisert i 2021 rapporteres det at skader fra sportsaktiviteter utgjør omtrent en tredjedel av alle skader i ansikt og munnen. Av disse er halvparten tannskader.

Forekomsten av skader varierer med type sport og toppidrettsutøvere opplever høyere frekvens av slike skader, spesielt i kontaktsport som fotball, ishockey og bryting.

De vanligste tannskadene skjer med overkjevens fortenner, som utgjør hele 80% av tilfellene.

Stian Solli Kanestrøm, tannlege hos Oris Dental.

Vanlige tannskader i idretten

Tannskader fra idrett og kontaktsport kan variere fra milde til alvorlige. De vanligste typene tannskader er:

Knekte tenner

Dette kan variere fra små sprekker i emaljen til store brudd som involverer tannens krone og rot. En knekt tann eller sprekk i tannen kan være svært smertefullt og krever umiddelbar tannlegebehandling.

Knekt tannrot

En sprukket eller knekt rot er mer alvorlig og kan være vanskeligere å behandle. Dette kan skje som følge av et kraftig slag. Behandlingen kan innebære rotfylling eller i verste fall trekking av tannen.

Tann ute av posisjon

En tann kan bli forskjøvet fra sin normale posisjon på grunn av en skade. Dette kan innebære at tannen blir løs eller flyttes ut av sin opprinnelige plassering. Umiddelbar behandling er viktig for å bevare tannens funksjon og estetikk.

Tann slått inn i kjevebenet

I noen tilfeller kan en tann bli slått inn i kjevebenet (intrusjon). Dette er en alvorlig skade som krever rask tannlegebehandling for å hindre ytterligere komplikasjoner.

Barneidrett: Melketenner vs permanente tenner

Barn som deltar i idrett er spesielt utsatt for tannskader og statistikker viser at hele 13-39% av alle tannskader hos barn er relatert til sport. Barn har melketenner som er midlertidige og senere erstattes av permanente tenner, og disse er mindre robuste og mer utsatt for skade enn permanente tenner. Skader på melketenner kan i verste fall også påvirke utviklingen av de permanente tennene som ligger under.

Vit hva du skal gjøre om uhellet er ute

Hvis en tannskade oppstår, er det viktig å handle raskt. Rengjør området forsiktig med vann og kontakt tannlege eller tannlegevakt umiddelbart.


Har du mistet en tann? Da må du komme deg raskt til tannlege for å få satt den på plass. Dette øker sjansen for at vi kan redde tannen.

Stian Solli Kanestrøm, tannlege hos Oris Dental.

Frem til tannlegebesøket, så bør tannen oppbevares i munnen (under tungen eller i kinnet) eller eventuelt i et glass med melk. Utslåtte melketenner skal ikke settes inn igjen og som oftest er det ikke nødvendig med akutt tannbehandling. Vi anbefaler allikevel å kontakte tannlege for undersøkelse.

Kan tannskader forebygges med tannbeskyttere?

En undersøkelse viste at bruk av tannbeskyttere reduserte risikoen fortannskader innen college basketball med hele 86%. Toppidrettsutøvere står overfor en betydelig risiko for tannskader, noe som understreker viktigheten av forebyggende tiltak som for eksempel bruk av tilpassede tannbeskyttere.
På tross av sin dokumenterte effekt er tannbeskyttere ikke like utbredt blant alle idretter eller utøvere, men i Norge brukes tannbeskytter blant annet av de fleste alpinister og brytere. – Tannbeskytter gir beskyttelse mot tannskader og gir redusert risiko for bløtvevsskader, forteller Kanestrøm. 

Ulempene kan være ubehag og vanskeligheter med å puste eller snakke, spesielt ved bruk av tannbeskytter med dårlig passform og ved bruk av standard tannbeskyttere som ikke er støpt til utøverens tenner. 

Spesiallagde tannbeskyttere hos tannlegen gir best beskyttelse

Det finnes flere typer tannbeskyttere, inkludert ferdiglagde og «kok-og-bitt»-varianter som er rimeligere enn spesiallagde tannbeskyttere. Disse rimeligere variantene sitter ofte dårligere og krever at brukeren biter sammen for å holde dem på plass, noe som kan gjøre dem ukomfortable.

Spesialtilpassede tannbeskyttere blir støpt spesielt for hver enkelt person hos tannlegen. 

– Disse koster noe mer, men har bedre passform, noe som både gir bedre beskyttelse og gjør det lettere å puste og snakke. Samt at de brukes oftere på grunn av bedre komfort, sier Kanestrøm. 

Norges mest kjente (manglende) fortenner

Bilde av en smilende og tannløs Morten Thoresen.

Morten Thoresen er en 27 år gammel bryter som, med både kongepokal og europamester-tittel under beltet, blir regnet blant de ti beste bryterne i verden. Et av de mest karakteristiske trekkene ved Thoresen er hans manglende fortenner, noe han nå omfavner med både alvor og humor.– Folk så meg med et norsk flagg, bandasjer rundt hodet, to blåveiser, og uten fortenner. Det ble en del av min identitet. Jeg ble kjent som bryteren uten fortenner, og jeg bestemte meg for å omfavne det, sier Thoresen med et smil.Thoresen har blitt svært bevisst på betydningen av god tannhelse, ikke bare for fysisk helse, men også for mental helse. 

– Tannhelse er ekstremt viktig. Smilets betydning for førsteinntrykket kan ikke undervurderes. Å gå rundt uten tenner kan gi mange rare blikk, og det påvirker hvordan du føler deg.

Les hele intervjuet med Morten Thoresen her


Vi ønsker økt bevissthet rundt risikoen for tannskader

Munnen spiller en avgjørende rolle i kroppens overordnede helse, og dens tilstand kan utløse systemiske reaksjoner som påvirker kroppen som helhet, ikke bare lokalt. Nettopp derfor er det avgjørende for idrettsutøvere å prioritere munn- og tannhelse. 

Ved å sørge for riktig forebygging av skader, regelmessig oppfølging hos tannlege og økt bevissthet rundt risikofaktorer, kan man potensielt redusere forekomsten av tannskader og legge til rette for optimal ytelse og prestasjoner når det virkelig gjelder.

Målet må være at utøverne, uforhindret og skadefrie, kan fokusere på å realisere sitt fulle potensial. Både innenfor og utenfor idrettsarenaen.

Stian Solli Kanestrøm, tannlege hos Oris Dental.

Akutt behov for tannlege?

Ring en av våre klinikker dersom du har et akutt behov for tannlege. Våre behandlere vil alltid strekke seg langt for å gi deg hjelpen du trenger – når du trenger den mest.