Hva bør du gjøre dersom du mister en tann?

Femteplass over spørsmål flest svarte feil på, er en klassiker. Ikke alle vet hva de må gjøre når uhellet først er ut og man mister en tann.

Vi kan jo håpe at de færreste har erfart dette, men om du skulle være så uheldig å miste en tann en dag, så kan det være greit å vite at du da bør ringe tannlegen umiddelbart, og oppbevare tannen under tunga, eller i et glass med melk.

Jo lengre tid det går fra tannen ble slått ut, desto dårligere blir tilstanden til de levende cellene på rotoverflaten på den utslåtte tannen. Størst sjanse for et vellykket resultat har du om tannen er på plass i løpet av den første halvtimen.

Les mer om hva du kan gjøre ved akutt behov for tannlege her.

Hvorfor kalles det visdomstenner?

På nest siste plass finner vi spørsmålet som hver fjerde deltaker svarte feil på.

Her ble mange lurt av svaralternativet om at «ordet visdomstann kommer fra vis a vis, som betyr «like ovenfor” og viser til tennenes plassering øverst i munnen.» Det stemmer riktig nok at visdomstennene er plassert bakerst i tanngarden, men «vis» har ingenting med plasseringen å gjøre.

Visdomstenner er de siste av de 32 tennene vi får, og navnet kommer av at folk før i tiden trodde at man ble vis når man fikk visdomstenner. Det korrekte svaret er altså at visdomstennene er de siste man får.

Hvor ofte anbefaler vi at du tar en tannundersøkelse?

Dette spørsmålet kommer på nederste pallplass, med omtrent like mange gale svar som fjerdeplassen.

Her er variasjonene store, og rett svar avhenger i stor grad av både genetikk og daglig tannbehandling. Men, for de aller fleste vil en tannundersøkelse én til to ganger i året være tilstrekkelig for å avdekke eventuelle behandlingsbehov tidlig nok. Det er viktig for å ivareta en sunn tannhelse.

Tar du din årlige tannundersøkelse hos oss i Oris Dental vil tennene og munnhulen bli sjekket grundig, både av behandler og med røntgen for å avdekke sykdommer i de områdene vi ikke kan se.

Hos oss får du råd og veiledning om hvordan du best kan ivareta tannhelsen selv. Etter en undersøkelse anbefaler vi en eksklusiv tannrens for å fjerne belegg, misfarging og tannstein. Det er både forfriskende og helsefrembringende. Les mer om tannrens her.

Tannlege ved Oris Dental utfører tannundersøkelse på en eldre pasient i tannlegestolen.

Har du hatt din årlige tannundersøkelse?

Du vil få undersøkelse med røntgen og rens, samt råd og veiledning for å ivareta en sunn munnhelse.

Kvinnelig tannbehandler ved Oris Dental som tar i mot bekymra pasienter, for å sørge for at de føler seg vel ivaretatt.

Hvor mange i Norge har odontofobi?

På andreplass over spørsmål som ga flest deltakere hodebry er et spørsmål om angst for tannbehandling.

Odontofobi er det medisinske navnet for tannlegeskrekk eller tannbehandlingsangst. Svaret på dette spørsmålet er heldigvis lavere enn mange trodde. Hele 34 % svarte at 8-20% har odontofobi. Riktignok er 10-20 % av Norges befolkning redd for å gå til tannlegen, men sterk tannlegeangst (reell odontofobi) er det kun 3-5 % som har. Likevel betyr dette at mellom 160.000-270.000 nordmenn kvier seg såpass for tannlegebesøket at de gjerne dropper det. Da blir ofte problemene større og angsten vokser ytterligere.

Odontofobi er like reelt som høydeskrekk, og trigger de samme reaksjonene i kroppen som andre fobier. Vi tar odontofobi på alvor, og har mange behandlere med spesialisering innen faget.

Her kan du lese mer om odontofobi og hvordan vi kan hjelpe.

Hvor mange visdomstenner har en voksen person?

Øverst på tronen over spørsmål som fikk flest til å klø seg i hodet og svare feil på, var et lurespørsmål!

Her var det hele 40% som svarte feil! Grunnen til det kan nok være at antall visdomstenner varierer fra person til person. Noen kan få én, andre får fire, mens noen faktisk ikke får visdomstenner i det hele tatt! Derfor var det riktige svaret: Fra null til fire.