Hva er en skallfasett, og hva er fordelene og ulempene?

Skallfasetter, skallfasade eller veneers? Kjært barn har mange navn. Alle disse er navn på tynne skall av porselen som limes fast utenpå tennene. Her velger vi å kalle dem skallfasetter.

Å sette skallfasetter på tennene er en lite inngripende metode for å endre tennenes fasong, form eller farge, fylle mellomrom mellom tennene eller reparere en skadet, slitt eller misfarget tann.

Skallfasetter kan lages i alle fargenyanser, og ser svært naturtro ut. Dermed er dette en svært god måte å dekke over misfarging eller skader på én eller flere tenner. Fasetter kan også benyttes for å få et hvitere smil, der bleking av tenner ikke er tilstrekkelig for ønsket resultat.

Behandling med skallfasetter er permanent og har god holdbarhet.

En skallfasett er et tynt skall av porselen.

Fordeler med skallfasetter:

  • Naturlig resultat
  • Lite inngripende
  • God holdbarhet
  • Lav risiko for komplikasjoner

Ulemper med skallfasetter:

  • Kan falle av eller brekke ved overbelastning
  • Kan ikke benyttes hvis tannen er for skadet

Dersom tennene har større skader bør man velge andre alternativer, for eksempel tannkrone.

Tannkroner og kroner satt sammen til tannbro.

Hva er en tannkrone, og hva er fordelene og ulempene?

En tannkrone er en kunstig erstatning for en tann, som settes rundt tannen, som en krone på et hode.

Behandling med tannkrone kan være et godt alternativ om man har større skader på en tann, der det er for lite tannsubstans igjen til at fylling eller skallfasett vil gi et godt nok resultat, enten estetisk eller funksjonelt.

En krone kan endre farge eller fasong på en tann, og fylle ut upraktiske mellomrom mellom tenner. Som skallfasetter, vil også en krone i porselen være svært naturtro i utseende.

Om man ønsker et annet utseende på tannen er det også mulig å lage tannkroner i gull og zirkonia. Materialene har ulike egenskaper som for eksempel holdbarhet, men generelt tåler alle materialene belastning godt, og vil derfor være et godt alternativ for et varig godt resultat.

Fordeler med tannkroner:

  • Sterkt materiale
  • God holdbarhet
  • Naturlig, estetisk resultat

Ulemper med tannkroner:

  • Innebærer betydelig slipning av tannsubstans

«Jeg ser at skallfasetter og tannkroner påvirker pasientene i stor grad. Mange som før ikke turte å smile, får selvtillit til å smile igjen.»

– Pia Selmer-Hansen, spesialist i oral protetikk ved Oris Dental Raufoss

Hvordan setter man på skallfasetter og tannkroner?

Enten du vurderer skallfasetter eller krone, må en undersøkelse av tennene gjennomføres før behandlingsstart. Dette gjøres for å utelukke sykdom i tenner eller munnhule, som krever umiddelbar behandling, og ikke minst for å avgjøre hvilket behandlingsløp som vil være best for deg.

Pia Selmer-Hansen er Spesialist i Oral Protetikk ved Oris Dental Raufoss. Hun opplever nesten daglig at pasienter får økt selvtillit og tørr å smile igjen – etter å ha fått en tannerstatning.

Påsetting av skallfasetter

Før skallfasetter kan settes på må et tynt lag av tannen slipes bort, og eventuelle gamle fyllinger eller ødelagte deler av tannen fjernes. Deretter skannes tennene med en 3D-skanner. Denne skanningen sendes til tanntekniker som fremstiller dine spesialtilpassede fasetter med perfekt farge og passform.  Etter om lag to uker er fasettene klare til å limes på tannen, og gi deg et nytt, selvsikkert smil!

Påsetting av krone

Også ved påsetting av tannkrone er det behov for å slipe ned litt av den naturlige tannen. For at kronen skal få plass må tannen slipes på alle sider. Deretter skannes tennene med en 3D-skanner.

Denne skanningen sendes til tanntekniker som fremstiller din spesialtilpassede krone med perfekt farge og passform, i ønsket materiale.  Etter om lag to uker er kronen klar til å festes, og gi deg et funksjonelt og estetisk pent smil.

Flere tannkroner blir en tannbro

Trenger du flere kroner er det vanlig å feste disse sammen. Dette kalles en tannbro. Denne behandlingen fungerer på samme måte som tannkrone, den tres altså rundt tennene.

Hva koster skallfasett og tannkrone?

Å lage skallfasetter og tannkroner er et håndverk som krever spesialkompetanse hos både tannlege og tanntekniker. Det er viktig at den kunstige tannen eller fasettene ser så naturlig ut som mulig blant dine egne tenner. Dette er derfor viktig at det blir gjort rett, og at riktige materialer blir brukt, for lengst holdbarhet. Og nettopp materialvalget er det som i stor grad avgjør pris på kroner og fasetter.

Det er flere valgmuligheter for kroner, og dermed også større prisvariasjon. Kommer du til Oris Dental for konsultasjon vil du bli tilbudt en tannundersøkelse for å avdekke ditt behov, en anbefaling for behandlingsplan og et kostnadsoverslag. Hos oss skal du alltid vite hva du kan forvente.

Smile design

Fortsatt ikke helt klok på hva som er rett for deg? Det kan være vanskelig å lese seg opp til et godt valg. Et besøk hos tannlegen vil derimot gi deg en større innsikt og forståelse for riktig behandlingsløp, og kanskje til og med et bilde av deg med ditt nye smil!

De fleste tannleger som utfører skallfasett- og kronearbeid kan også tilby Smile design – en digital simulering av deg selv etter endt behandling. Dette kaller vi for «smile design». Spør din tannlege om du kan få en smilekonsultasjon av denne typen om du synes det er interessant.

Mange av våre pasienter opplever økt livskvalitet etter å ha satt på tannkroner eller skallfasetter. De smiler mer, bekymrer seg mindre for tennene, og føler seg bedre. Sunne tenner gir rett og slett økt velvære!

Hvorfor bør du velge Oris Dental?

Vi er Norges sterkeste fagmiljø innen tannhelse og satser sterkt på å tilby den beste pasientopplevelsen. Hos oss får du kvalitet!