Råd mot dårlig ånde
Selv om dårlig ånde er veldig vanlig, kan det oppleves sjenerende og gjøre at man kvier seg for sosiale sammenkomster. Heldigvis finnes det hjelp. Lær mer om årsakene til dårlig ånde her, og få tips til hvordan du kan bli kvitt problemet!
Innhold
Hva er dårlig ånde?
Dårlig ånde er vond lukt, og ofte også smak i munnen. Det er veldig vanlig å ha dårlig ånde fra tid til annen, som morgenånde eller hvitløksånde. Dette forsvinner som regel etter en tannpuss eller litt mat og drikke, og er ikke noe man behøver å bekymre seg for.
Men, for noen er dårlig ånde et større problem som vedvarer over tid, og forsvinner ikke med en tannpuss. Dette kan gå utover selvtilliten, og sørge for at man distanserer seg fra venner og kollegaer.
Hvordan vet jeg om jeg har dårlig ånde?
Om man har dårlig ånde av og til, er dette noe man selv kjenner. Kanskje har du opplevd å få et lite hint om dette fra andre også, i form av en tyggegummi. Hvis man derimot har kronisk dårlig ånde, kan det være vanskeligere å merke det selv, fordi man venner seg til lukten.
En god test kan være å bruke tanntråd og lukte på den etterpå. Lukter den vondt, er det sannsynlig at tennene ikke er rene nok. Du kan også spørre venner eller familie rett ut. Enkelte synes det er ubehagelig å si ifra om at andre har dårlig ånde, men be den du spør om å være ærlig, så du kan få bukt med problemet.
Renhold av tennene
– Jeg spør alltid om pasienten selv føler at de har dårlig ånde, eller om det er andre rundt dem som har kommentert det. Dette kan si litt om hvor alvorlig problemet er.
Kristian Lind ved Oris Dental Arken Åsane i Bergen er spesialist i periodonti. Enkelt forklart er dette en spesialist i tannkjøttsykdommer, og han jobber derfor mye med pasienter som sliter med dårlig ånde.
– Er det et reelt problem, dreier det seg i hovedsak om vaner rundt renhold. Hvor ofte, og ikke minst hvordan de pusser tennene, og om de bruker tanntråd eller mellomromsbørste. Hvis ikke renhold fikser problemet, kan vi undersøke videre.
Oftest er plakk på tennene syndebukken
Grunner til dårlig ånde
Det kan være mange grunner til at man har dårlig ånde, men som oftest er plakk på tennene syndebukken. Plakk består av millioner av bakterier som legger seg som et belegg på tennene, tannkjøttet og tungen. Disse jobber hardt for å bryte ned matrester, og produserer illeluktende, svovelholdige gasser.
Vanlige grunner til dårlig ånde er blant annet:
- Munntørrhet.
Spytt balanserer pH-verdien i munnen vår og inneholder enzymer som hemmer bakterievekst. Har man for lite spytt i munnen, kan det derfor ha en negativ effekt på ånden. - Mat og drikke.
Melkeprodukter, løk, hvitløk, kaffe, krydder og andre mat- og drikkevarer med sterke aromaer kan påvirke ånden. - Løs tannkrone eller -bro.
Plakk fester seg lettere rundt en løs tannkrone eller -bro. - Røyking.
Røyking skiller ut stoffer som setter seg på slimhinner og kan gi dårlig ånde. - Fasting eller slanking.
Enten man faster av religiøse årsaker eller er på diett, kan dette gjøre at kroppen utskiller en skarp lukt. - Andre sykdommer.
Lukt kan komme av sykdommer som ikke er direkte relatert til munnhelse, som nese-, hals eller lungeinfeksjon. - Tannkjøttsykdommer.
Har man problemer med kronisk dårlig ånde er tannkjøttsykdommer ofte årsaken. Nærmere 50 % av befolkningen rammes i varierende grad av tannkjøttsykdom, som er forårsaket av plakk som ligger på tennene over lengre tid. Det finnes ikke kjappe, enkle løsninger for behandling av dette, men desto viktigere er det å oppsøke hjelp, slik at tannbehandler får begynt behandling av tannkjøttet.
Hvordan kan man bli kvitt dårlig ånde?
Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge dårlig ånde er å opprettholde god munnhygiene. Puss tennene minst to ganger om dagen, og puss lenge nok! Vi anbefaler å bruke minst to minutter på tannpuss, men i gjennomsnitt bruker nordmenn bare 45 sekunder.
Bruk tanntråd daglig. En tann har fem flater, og tannpuss rengjør ofte bare tre av disse – forsiden, baksiden og toppen. For å rengjøre de to andre flatene må man komme til mellom tennene, da er tanntråd, mellomromsbørste, og eventuelt tannpirkere til god hjelp. Vi anbefaler også å bruke tungeskrape for å fjerne belegg på tunga.
Munnskyllevann, tyggegummi og sugetabletter kan hjelpe på kort sikt, men fjerner ikke årsaken til lukten.
Hvordan kan tannlegen hjelpe deg å få frisk pust?
Vi anbefaler å gå til tannlegen minst én gang i året, og oftere dersom du har tannkjøttsykdommer eller andre problemer med tennene. Når du kommer til undersøkelse hos Oris Dental tar vi en grundig sjekk av tennene og tannkjøttet ditt. Vi kan også hjelpe deg med profesjonell rens for å fjerne tannstein og plakk, og opprettholde god munnhelse.
Ved tannrens kommer behandleren til på vanskelige steder, fjerner tannstein, overfladisk misfarging, og forebygger tannkjøttsykdommer som kan føre til dårlig ånde.
Frisk pust kan bety mye for selvtilliten, og heldigvis er det ofte lettere å bli kvitt dårlig ånde enn mange tror. Våre tannleger kan hjelpe deg å finne den rette behandlingen for deg.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt