Carina Dahl tester med Invisalign

De fleste kjenner Carina Dahl som artist og TV-personlighet. I løpet av sin karriere har hun konkurrert i Melodi Grand Prix og deltatt i en rekke reality-konsepter, som Tigerstaden, 71 grader nord, Farmen kjendis og Torpet kjendis– for å nevne noen.

I en alder av 33 år frister det ikke å sette på nakkebøyle og ny tannregulering. Derfor har Carina begynt med Invisalign-regulering.

Invisalign er en nærmest usynlig tannregulering med gjennomsiktige tynne plastskinner som settes på tennene.

– Jeg tar denne behandlingen først og fremst fordi jeg sliter med skjeve tenner og et åpent bitt. Jeg kjenner flere som har tatt denne behandlingen, og de ble superfornøyd. Det blir spennende å se resultatet, sier Carina, som er godt i gang med behandlingen.

Usynlig tannregulering for voksne

Aarnseth forteller at Invisalign kom på det norske markedet for over ti år siden, og intensjonen er å gi voksne en mulighet til å rette på tennene på en «usynlig» måte – uten å måtte sette på tradisjonell tannregulering.

– For henne kan det bli mest utfordrende med tanke på spillejobber og middagsmøter.

Tannlegen til Dahl er en av Norges fremste eksperter på Invisalign. Arild Aarnseth jobber i Oris Dental på Lysaker, og er en av de første tannlegene i Norge som ble sertifiserte innen denne typen behandling. Han har behandlet over 500 pasienter.

– Jeg merker at jeg ikke smiler like bredt når jeg har på skinnene, men jeg venner meg nok til det, sier hun.

Ønsker du konsultasjon for Invisalign?

Få nytt smil på kun noen få måneder!

Carina Dahl før usynlig tannregulering.

Hadde tannregulering som ung

I oppveksten hadde Carina Dahl fortenner med stort mellomrom, og tennene var veldig ujevne. På ungdomsskolen hadde hun tannregulering, og siden har hun hatt streng på baksiden av tannraden for å holde tennene i sjakk.

Likevel har hun opplevd plager med tennene i voksen alder. De har begynt å skli tilbake og hun har fått problemer med bittet. Hun får heller ikke lukket leppene ordentlig.

Etter bruk av tradisjonell tannregulering

Han mener det er viktig å gjøre visse tiltak for å forhindre at tennene sklir tilbake igjen etter man har brukt tannregulering.

– Alle bør ha retensjon etter tannregulering. Det vil si at det enten limes en streng på baksiden av tennene, eller at man bruker en tynn plastskinne om natten. Mange som har hatt tannregulering i ung alder opplever at tennene begynner å gå tilbake til den gamle posisjonen, om man ikke har hatt tilstrekkelig retensjon. I slike tilfeller er Invisalign et bra alternativ for å rette opp tennene igjen, forteller Aarnseth.

De som kommer og vil ta behandling er stort sett mellom 30 og 40 år, men han tar inn pasienter fra 17-års alderen og oppover.

Første konsultasjon for Invisalign

Etter første konsultasjonstime hos Arnseth fikk Dahl vite at problemet ville bli verre fordi hun presser tungen mot fortennene når hun sover.

– Ofte våkner jeg av å ha veldig vondt i tennene, fordi jeg har presset på dem mens jeg har sovet, forteller Dahl.

På konsultasjonen fikk hun bekreftet at tennene hennes har blitt dyttet ut, i tillegg til at hun har smale kjever og en skeivstilling i fronten av underkjeven.

Carina Dahl sitt bitt i underkjeve før behandling med Invisalign.

Ønsker du konsultasjon for Invisalign?

Få nytt smil på kun noen få måneder!

Hvor lenge skal hun gå med Invisalign?

Skinnene skal være på 20-22 timer i døgnet, og jo flinkere hun er til å bruke skinnene – jo mer effektiv blir behandlingen. Skinnen tas ut kun når hun spiser og når tennene skal rengjøres.

– Jeg går rundt med en tannbørste hele tiden, og pusser tennene så fort jeg tar av skinnen for å spise, eller synge i studio. Siden jeg må ta den av hver gang jeg skal putte noe i munnen, blir det mindre småspising enn før. Og det er jo bra, sier hun og ler.

Carina Dahl merket forskjell etter én uke

For Dahl tok det ikke lang tid før hun ble vant til å ha på skinnene, og hun er positivt overrasket over hvordan skinnene ser ut på henne. Etter bare én uke kjente hun forskjell på bittet.

– Det tar litt tid før folk legger merke til skinnen jeg har på. Selv merket jeg at det var litt ømt da jeg brukte den første skinnen, men jeg kjenner det mest når jeg tar den ut og inn.