Marte (26) hadde betennelse rundt visdomstennene
– Jeg kjente at tennene ved siden av ble presset fremover, forteller Marte Melhus. Hun visste at nå var det på tide å ta grep.
Innhold
- Smerter i visdomstennene
- Ønsker du konsultasjon for visdomstenner?
- På tide å få fjernet visdomstennene
- For lite plass for visdomstennene
- Kan skade beinet og tannkjøttet
- Når må man fjerne en visdomstann?
- Ønsker du konsultasjon for visdomstenner?
- Hvis det ikke er plass til visdomstannen
- Symptomer på betennelse
- Visdomstanna kan skade nabotanna
- Er det smertefritt å fjerne visdomstenne?
- Hvor lang tid tar det før munnen føles normal ut igjen?
- Bestill konsultasjon for å undersøke dine visdomstenner
– utsatte problemet i fire år
– Jeg kjente at tennene ved siden av ble presset fremover, og det samlet seg matrester i visdomstennene som gjorde betennelsen verre, forteller Marte Melhus. Hun visste at nå var det på tide å ta grep.
Smerter i visdomstennene
Visdomstennene til Marte Melhus kom for fire år siden, og det tok ikke lang tid før hun fikk betennelse rundt tre av dem. Smertene var uutholdelige når det sto på som verst.
– Det ble som en ond sirkel for meg. Smertene kom og gikk i perioder, og derfor ble det til at jeg bare utsatte problemet, forteller Marte.
Marte har aldri boret eller gjort andre inngrep hos tannlegen før. Derfor gruet hun seg litt ekstra for om hun må fjerne de plagsomme visdomstennene.
Ønsker du konsultasjon for visdomstenner?
Vi undersøker visdomstennene dine og følger deg opp med smertefri behandling.
På tide å få fjernet visdomstennene
Marte skal endelig bli kvitt smertene i munnen. Hun har gått hos tannlege Fagerholt ved Oris Dental i flere år – nå har hun tatt turen for å få fjernet to av de vonde tennene.
– Jeg har egentlig ikke tannlegeskrekk, men er veldig spent på hvordan selve inngrepet skal gå.
Ivar Morten Fagerholt (40) har vært tannlege i Oris Dental siden 2005, og har jobbet med visdomstenner siden han var tannlege i Forsvaret i 2004.
Fagerholt har fulgt Marte og tannhistorikken hennes siden 2016, og han kan se en tydelig forverring av betennelsen rundt visdomstennene.
Hva er visdomstenner?
Visdomstenner er de jekslene som kommer opp helt bakerst, bak 12 – og 6 års-jekslene. Grunnen til at de kalles visdomstenner er trolig fordi det er de siste tennene du får – og du får dem som regel i løpet av tjueårene.
For lite plass for visdomstennene
– Marte har som mange andre for liten plass bak 12-årsjekslene slik at visdomstennene ikke kommer helt fram. Betennelsen har gjort større skade på beinet rundt tennene, men heldigvis ingen skader på nabotennene, forteller Fagerholt.
Marte skal fjerne en visdomstann både oppe og nede på høyre side. Visdomstanna i underkjeven må fjernes med et lite kirurgisk inngrep, og tanna i overkjeven skal trekkes på vanlig måte.
– Tannen i overkjeven står veldig skjevt og Marte plages med at hun får gnagsår og biter seg i kinnet. Da er det ikke noe annet å gjøre enn å fjerne den.
Kan skade beinet og tannkjøttet
– Jeg begynte å kjenne at jekslene ved siden av ble presset fremover, og det samlet seg matrester i visdomstennene som gjorde betennelsen verre, forteller hun.
Marte selv var ikke i tvil om at hun måtte få fjernet de verkende tennene. Konsekvensene kunne vært store om hun hadde ventet enda lenger. Det er mye som kan skje om man ikke går til tannlegen og fjerner visdomstennene i tide.
– Det er bakteriene som er problemet. Når visdomstennene ikke kommer helt opp, blir det umulig å holde ordentlig rent. Bakteriene trives svært godt under tannkjøttet rundt, og de kan gi kronisk betennelse som i perioder kan gi smerter, hevelse og lukte vondt, sier Fagerholt.
Han forteller at det vanligste problemet er at betennelsen «spiser opp» noe av kjevebenet rundt tanna. I verste fall kan bakteriene også skade de friske tennene ved siden av, og da må de tennene trekkes også.
Når må man fjerne en visdomstann?
Det er ikke alltid like lett å vurdere når man bør oppsøke tannlegen. Fagerholt forteller at dersom man opplever press fra visdomstennene, slik at tenner foran flytter seg og skaper skjevstilling, er det et tegn på at det er dårlig plass.
– Det er også vanlig å kjenne på smerter, vond smak i munnen og dårlig ånde. Dersom man samtidig med smerter og hevelse får feber, er det i hvert fall et tegn på infeksjon. Betennelsen kan ofte blusse opp i perioder med mye stress, forteller Fagerholt.
Ønsker du konsultasjon for visdomstenner?
Unngå fremtidig smerte og få visdomstennene undersøkt.
Hvis det ikke er plass til visdomstannen
Hvorfor sliter noen mer med visdomstennene enn andre? Det kan være av forskjellige grunner, mener Fagerholt.
– De som har tilstrekkelig med plass i munnen til at visdomstennene bryter helt fram, unngår vanligvis komplikasjoner. Det kan også ha mye å si at man er flink til å holde tennene rene bakerst der det er vanskelig å komme til med tannbørsten.
Han presiserer at det er begrenset hvor mye man kan forebygge når «problemtennene» først er på vei.
Symptomer på betennelse
- Smerter
- Vond smak i munnen
- Dårlig ånde
- Hevelse
- Feber
Visdomstanna kan skade nabotanna
– Det er dessverre sånn at dersom de ikke har plass til å komme fram, blir det ofte betennelse. Hvis vi ser at risikoen er høy for at visdomstanna kan skade nabotanna – eller utgjøre annen risiko, vil vi gi en anbefaling om å fjerne den for å forebygge slik skade. Men tannleger er flinke til å gi råd til pasientene i slike tilfeller.
Han opplyser at bare fem til ti prosent av Norges befolkning ikke får visdomstenner i det hele tatt, og at rundt 75 prosent får alle fire.
I bildet over er Marte avbildet på besøk hos Oris Dental Trondheim Torg for å undersøke visdomstennene sine.
Er det smertefritt å fjerne visdomstenne?
Inne hos tannlege Fagerholt sitter Marte og kjenner på nervene før hun skal ta inngrepet. Men Fagerholt er en rolig tannlege og kan sine triks for å ufarliggjøre sitasjonen.
– Hvis pasienten er litt stresset, som Marte i dette tilfellet, pleier jeg å legge på en bedøvende krem i området der jeg setter selve bedøvelsessprøyten. Det gir en kortvarig smertelindring, og gir pasienten en bedre start.
Så fort den lokale bedøvelsen har begynt å virke, går det hele knirkefritt.
– Jeg kjenner ingenting. Dette var jo ingenting å være nervøs for! lyder det fra Marte som ligger avslappet i tannlegestolen.
Etter bare tjue minutter er Marte kvitt begge visdomstennene.
– Dette gikk jo kjempebra! Det var en opplevelse for livet vil jeg si, sier hun og flirer – tydelig lettet over at det er over.
Hvor lang tid tar det før munnen føles normal ut igjen?
De fleste som opererer eller trekker visdomstenner trenger ikke sykemelding.
– Det er helt vanlig at man blir hoven og kjenner litt smerter i dagene etter inngrepet, men med nok smertestillende oppleves det uproblematisk for de fleste. Det er få som trenger sykemelding fra jobb, forteller Fagerholt.
Tre dager etter besøket hos Oris Dental føler Marte seg i god form.
– Dagene etter inngrepet har vært null problem. Den lille hevelsen jeg hadde gikk ned nesten med en gang. Smertene jeg hadde i forkant av inngrepet var mye verre enn det ubehaget jeg har nå. Nå sitter jeg og lurer på hvorfor jeg ikke har gjort dette før, sier hun fornøyd.
Bestill konsultasjon for å undersøke dine visdomstenner
Du får prisoverslag og all info du behøver før du bestemmer om vi skal gå videre med behandling.
Vi tar godt vare på deg både før-, under- og etter.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt