Mer enn halvparten av alle voksne nordmenn har en form for betennelse eller sykdom i tannkjøttet, men mange kvier seg fremdeles for tannlegebesøket. Visste du at ved å unngå behandling risikerer du å miste tennene? Derfor har vi snakket med spesialist i tannkjøttsykdommer (periodonti), og direktør i Oris Dental, Eirik Aasland Salvesen, om hvilke spørsmål folk flest har når det gjelder sykdom i tannkjøttet.

Hvilke symptomer er det viktig å være obs på?

Dersom du blør i tannkjøttet, er dette den vanligste indikatoren på en betennelse. Det skal godt gjøres å pusse hardhendt nok til at det skaper en blødning i friskt tannkjøtt. Betennelsen kan være overfladisk og enkel å bli kvitt, og kommer ofte som følge av noe manglende innsats med munnhygiene og tannpuss. Den overfladiske betennelsen omtales som gingivitt på fagspråket og kan enkelt reverseres gjennom god munnhygiene. Blir betennelsen imidlertid liggende, kan den utvikle seg til å bli en mer kronisk sykdom i tannkjøttet som påvirker festet til tennene, på fagspråket omtalt som periodontitt, hvilket er mer omfattende å behandle.

Fem tegn på betennelse 

Ellers er det greit å trekke frem at det eksisterer fem såkalte kardinaltegn som kan indikere betennelse i et hvilket som helst område i kroppen: hevelse, rødhet, smerte, varme og nedsatt funksjon.

Kan overfladisk betennelse i tannkjøttet (gingivitt) gå over av seg selv? 

Betennelse i tannkjøttet vil ikke gå over av seg selv, men kan reverseres av god munnhygiene. Både for å bli kvitt betennelsen, og for å få tips til forebyggende behandling, bør man kontakte tannpleier eller tannlege så snart som mulig om det ikke stopper å blø etter en skikkelig “dugnad” i munnen over en kort periode. Unngår man tannlegebesøket og det utvikler seg til periodontitt, risikerer man at tennene mister festet i kjeven og i verste fall løsner eller må fjernes.

Det blør når jeg bruker tanntråd, er det farlig? 

– Friskt tannkjøtt blør ikke. Hvis det blør når du bruker tanntråd, og du vanligvis bruker tanntråd daglig, er dette et tegn på betennelse som bør sjekkes. Dersom du ikke bruker tanntråd daglig, er det naturlig at det blør på både dag en, tro og tre, fordi tannkjøttet trenger tid til å kvitte seg med betennelsesceller når det blir rengjort skikkelig. De fleste vil merke markant bedring og mindre til ingen blødning fra dag tre til fire.

Hvordan kan man forhindre sykdom i tannkjøttet?

– God pusseteknikk har mye å si. Her har mange mye å lære av små tips og triks fra tannlegen eller tannpleieren. Systematikk for å dekke alle flater, samt vinklingen av selve børsten er det viktigste.

Kan betennelse i tannkjøttet gi dårlig ånde? 

– Ja, betennelser som ligger lukket og gir bakterier som er anaerobe (lever uten luft) kan skape dårlig ånde og lukt fra munnhulen. 

Tannkjøttet mitt har trukket seg tilbake – er det farlig? 

At tannkjøttet trekker seg tilbake behøver ikke å være farlig, men utsetter en sårbar del av tannen for hull og skade. Tennene våre er beskyttet av en emalje som i stpr grad motstår syre og annen påvirkning. Hvis tannkjøttet trekker seg tilbake, enten på grunn av overdreven pussing, snusing eller andre årsaker, kommer roten til tannen frem. Roten av tannen har ikke emalje som beskytter den på samme måte, og er derfor i større grad utsatt for skader og hull. Derfor er det viktig at man er ekstra nøye med tannpuss her og ikke unngår, eller glemmer, å pusse dette området. Dersom det er ømt og du unngår å pusse der, er det som regel en grunn til at det er ømt. Fortsetter du å unngå pussingen, og tannlegebesøket, vil det også fortsette å være ømt, gjøre vondt, og i verste fall utvikle en permanent skade på roten.. 

Hvordan kan man unngå betennelse i tannkjøttet? 

De to beste måtene å forebygge sykdom på er nøye munnhygiene og regelmessige kontroller hos tannlegen eller tannpleieren. Alle bør ta en gjennomgang av teknikk på tannpussen når de er på kontroll. På denne måten forsikrer man seg om at man dekker alle områdene i munnhulen og kan kanskje unngå unødvendig hyppige tannlegebesøk. Det er faktisk viktig at folk øver på å pusse tennene godt og riktig, noe som jo er fornuftig når man allikevel bruker tid på det både morgen og kveld.