Økt livskvalitet med tannprotese eller gebiss

Å mangle flere eller alle tennene påvirker livskvaliteten negativt. Foruten de praktiske problemene det skaper, er det mange som vegrer seg for å smile og som mistrives med hvordan de ser ut, uten tenner.  

Heldigvis er tannprotese eller gebiss en god løsning for dem som mangler flere eller alle tennene. En tannprotese ser helt naturlig ut, og man kan både snakke og spise med protesen, helt uten problemer.  

Helprotese eller delprotese?

Dersom du mangler alle tennene i en kjeve, er en helprotese riktig løsning for deg. Dersom du fortsatt har noen tenner igjen i kjeven, er sannsynligvis en delprotese best egnet.  

En helprotese holdes på plass av vakuumet som oppstår mellom gane og protese, samt musklene i ganen, kinn og leppe. Delprotesen vil derimot kunne festes i de gjenværende tennene i kjeven.  

Gommene vil med årene endre seg, derfor vil det være nødvendig å tilpasse tannprotesen/gebisset i løpet av årene. Tannlegen vil kalle deg inn til regelmessige kontroller, hvor protesen undersøkes og eventuelt tilpasses.

Rengjøring av gebiss

Gode rutiner for rengjøring av tannprotesen er viktig for å unngå infeksjoner og sopp i munnen samt kroniske irritasjoner på slimhinnene.  

Vi anbefaler at du: 

  • Daglig børster gebisset/tannprotesen forsiktig med en myk tannbørste eller en protesetannbørste under rennende vann 
  • Skyll munnen godt, både morgen og kveld, og puss gjerne tungen med en myk tannbørste og tannkrem 
  • Rens protesen jevnlig, (for eksempel en gang pr uke) med egne rensetabletter som du får kjøpt på apotek 
  • Legg protesen tørt når den ikke er i bruk, og om natten. Om den legges i vann/fuktig øker man sjansen for sopp.  

Pass på at tannprotesen er helt ren og tørr før du setter den inn i munnen etter rengjøring.  

Er gebiss eller tannprotese riktig løsning for meg?

Når man mangler flere eller alle tennene i en kjeve, er tannprotese, gebiss eller tannimplantat aktuelle løsninger. Hvorvidt du bør velge protese eller tannimplantat, kan avhenge av flere faktorer. Vi anbefaler at du besøker tannlegen for en undersøkelse og samtale om hvilken løsning du bør velge.  

Ønsker du konsultasjon for denne behandlingen?

Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag – Få den informasjonen du behøver for å komme i gang!