Bestill time

Tannlegeskrekk, også kalt odontofobi eller tannbehandlingsangst, betyr sterk angst for tannbehandling. De som lider av tannlegeskrekk kan unngå tannlegen i flere år, til tross for smerter og problemer med tennene. Til slutt er det ofte akutt tannverk som gjør at man likevel velger å oppsøke tannlegen.

Sov ikke på 3 dager før tannlegetime

Les artikkelen vår om Heidi, som ikke hadde vært hos tannlegen på over 20 år.

les artikkel

Første steget er å snakke med oss

Om du synes det er utfordrende å oppsøke hjelp med munnhelsen, grunnet angst, vanskeligheter for å snakke om egen helse, eller at det oppleves som invaderende at noen undersøker munnen din, så skal du vite at vi bryr oss. Derfor tilbyr vi deg muligheten for å komme på besøk og kun snakke med oss for å få informasjon.

Det finnes fremgangsmåter som gjør det mulig for de med angst å motta nødvendig tannbehandling. Hos oss møter du både tannleger, tannhelsesekretærer og tannpleiere som har tatt kurs og utdanning for å lære hvordan de kan hjelpe mennesker med odontofobi.

Vi oppfordrer pasientene våre til å ta en årlig tannsjekk, om ikke mer, uavhengig av om de har symptomer på smerter eller utfordringer med munnhelsen. For å kunne hjelpe de med angst tilbyr vi samtaleterapi, og vil informere om fremgangsmåter som ufarliggjør nødvendig tannbehandling. Ved behov kan vi også bistå med å finne frem til tilgjengelige støtteapparater og andre fagkyndige som kan hjelpe.

Tannleger med spesialisering innen tannlegeskrekk

Vi i Oris Dental tar tannlegeskrekk på alvor. Terskelen for å oppsøke tannlege kan være enormt høy, og da er det viktig at våre medarbeidere har kunnskap om hvordan de skal gå frem for å støtte pasienter med angst. Av denne grunn arrangerer vi kurs og kompetanseløft for våre medarbeidere, slik at de lærer fremgangsmetoder, hvordan de skal tilnærme seg pasienten og hvilke utfordringer noen mennesker har med tannbehandling.

Ta kontakt med oss om du trenger en samtale om din tannlegeskrekk, og unngå å utsette tannlegebesøket for lenge. Som oftest forverres munn og tannsykdommer med tiden. Lengre opphold mellom tannlegebesøkene kan føre til unødvendige utfordringer, og ingen burde gå rundt med smerter i munn eller kjeve.

Hos oss har du som pasient alltid full kontroll over tannbehandlingen. Man kan avbryte behandlingen når man måtte ønske. Våre behandlere har lang erfaring når det gjelder å behandle pasienter som lider av tannlegeskrekk. Vårt hovedfokus er smertefri behandling og at pasienten skal ha full kontroll.

Vi er mennesker, som snakker med mennesker!

En viktig del av opplæringen vår er hvordan våre behandlere snakker med pasienter.

Vi skal være likesinnet, snakke rolig, gi trygghet og omsorg.

Råd til deg som har angst for å gå til tannlegen

 • Ikke vent for lenge med å bestille time hos tannlege.
 • Jevnlige besøk bidrar til at du ivaretar en god munnhelse.
 • Bestill time tidlig på dagen, så unngår du å grue deg utover dagen.
 • Ta med en venn eller et familiemedlem ved første besøk, som ikke er redd for tannlegen.
 • Våg å si ifra om noe ikke kjennes rett. Hos oss er det alltid du som er i fokus.
 • Spør oss om hva som skal gjøres ved neste besøk. Da unngår du å uroe deg.
 • Ikke vær redd for å snakke med oss, vi er gode lyttere og ønsker å vite hvilke forventninger du har.
 • Ta gjerne med deg musikk når du skal besøke oss. Vi gjør alt vi kan for å skape en avslappende atmosfære, og musikk er et godt virkemiddel.
 • Om ønskelig setter vi deg gjerne opp til regelmessig tannrens. Dette er helt ufarlig, og kan ses på som en spa-behandling for tennene dine.
 • Spør oss om tips til god munnhygiene.

Hva som skjer under samtalen

Etter du har bestilt time vil vi gi deg dato og tidspunkt for å komme inn til besøk. Når du ankommer klinikken får du sitte ned med en fagkyndig, hvor du kan stille spørsmål og få all informasjonen du behøver.

Vi vil gjerne høre din historie, bli kjent med din bakgrunn for odontofobi, og forstå hva du ønsker hjelp med.

Vi er flinke lyttere og flinke til å stille spørsmål om du synes det er vanskelig å vite hva du skal si. Vi har taushetsplikt og vil aldri gi deg en skjennepreken. Med andre ord, vi kjefter ikke på deg eller går i dybden av hvor flink du har vært til å pusse tennene.

Hvor lenge varer samtalen?

Du bestemmer selv om du vil avslutte samtalen før tiden er omme, og er hjertelig velkommen til å besøke oss på nytt senere. En samtale kan vare i alt fra 5 til 30 minutter, basert på dine ønsker.

Etter å ha blitt kjent med deg og ditt behov, vil vi komme med forslag til veien videre.

Kan man bli kvitt odontofobi?

Tannlegeangst kan behandles. Vi ser ofte at de med stor angst klarer å motta behandling og at angsten gradvis avtar etter flere besøk. Av erfaring vet vi at tålmodighet er viktig.

Ved bruk av vår kompetanse og tett dialog med pasienter har vi lyktes å hjelpe mange mennesker med angst for tannbehandling. Mange av disse har også blitt kvitt angsten for å gå til tannlege fullstendig.

Flere alternativer ved tannlegeskrekk

For å kunne hjelpe deg med din tannlegeskrekk kan vi tilby samtaleterapi, sedasjon og tannbehandling under narkose. Det skal sies at narkose i seg selv ikke kurerer tannlegeskrekk, men kan brukes som siste alternativ om pasienten ikke kan / vil behandles i våken tilstand.

Vi ønsker at du som pasient skal kunne opparbeide deg en god relasjon til din tannlege før tannbehandlingen starter. Det er det som er meningen med det første besøket. Kun samtaleterapi uten forpliktelse til tannbehandling. Under første møte ønsker vi å lære om dine tidligere erfaringer, opplevelser, bakgrunnen for din tannlegekrekk, og dine forventninger til din nye tannlege og behandling.

Narkose er som oftest sett på som siste utvei, og brukes kun som et hjelpemiddel på vei til målet som er : Tannbehandling uten narkose. Her kan man også samarbeide med psykolog.

 • Du har full kontroll og kan avbryte behandlingen akkurat når du vil.
 • Alltid fokus på smertefri og behagelig tannbehandling.
 • Vi utfører ikke tannbehandling ved ditt første besøk.
 • Du er med å bestemme.
 • Du og din tannlege samarbeider og utarbeider den behandlingsplanen som passer best for deg.
 • Samtaleterapi, beroligende midler eller narkose ved behov.

Etter endt tannbehandling, legger vi stor vekt på forebyggende behandling. Vi samarbeider tett med tannpleier slik at du som pasient i fremtiden skal unngå nye munn- og tannsykdommer.

Kort ventetid

Få time når det måtte passe for deg! Våre klinikker har lange åpningstider og kort ventetid.

Behagelig

Lider du av tannlegeskrekk? Fortvil ikke, sammen finner vi gode løsninger for ditt behov.

Pasient i fokus

Fra øyeblikket du kommer inn, til det øyeblikket du forlater klinikken, skal du føle deg ivaretatt.

Ønsker du konsultasjon for denne behandlingen?

Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag – Få den informasjonen du behøver for å komme i gang!

bestill time

Kan man bli kvitt tannlegeskrekk?

Ja, tannlegeskrekken kan behandles! Ved bruk av vår kompetanse innen temaet, samt tett og god dialog med pasienter, har vi lyktes med å gjennomføre nødvendig tannbehandling på mange mennesker med angst for tannbehandling. Mange av disse har også blitt helt kvitt angsten for å gå til tannlege.

Råd til deg med tannlegeskrekk

 • Ikke vent for lenge med å bestille time hos tannlege. Det er alltid bedre og mer behagelig å besøke tannlegen når du ikke har vondt i munnen.
 • Bestill time tidlig på dagen. Da unngår du å grue deg utover dagen.
 • Ta med en venn/ familiemedlem ved første besøk som ikke er redd for tannlegen.
 • Kjenn på arbeidsmiljøet mellom de ansatte på klinikken. God stemning er utrolig vikitg for at du skal kunne overvinne din tannlegeskrekk.
 • Ta kontroll over tannbehandlingen. Våg å si fra om noe ikke kjennes rett. Tenk på at det alltid er du som pasient som er i fokus. Still krav til at all behandling skal være smertefri.
 • Spør alltid din tannlege om hva som skal gjøres ved neste besøk. Da unngår du å uroe deg.
 • Ta gjerne med høretelefoner / musikk under behandlingen. Dette reduserer lydene og hjelper for mange pasienter.
 • Når behandlingen er ferdig er det viktig med forebyggende behandling for å unngå nye tannskader og tannverk i fremtiden. Undersøk om din tannlege jobber sammen med tannpleier. Få jevnlige besøk til din tannpleier.

Behandling med beroligende og bedøvende medisin

Hos flere av våre klinikker tilbyr vi sprøytefri bedøvelse eller lystgass under tannbehandling. Ved behov kan vi også gjennomføre behandling under narkose. Vi har knyttet til oss et team med leger og sykepleier innen anestesi som bistår i tannbehandling med narkose. I enkelte tilfeller benytter vi oss også av intravenøs sedasjon, som innebærer at beroligende og bedøvende medisin blir gitt direkte inn i en blodåre uten at man sovner helt. Det er narkoseteamet som tar seg av slik sedasjon.

Ikke utsett tannlegebesøket

Vi fraråder deg fra å utsette tannlegebesøket for lenge. Som oftest forverres munn og tannsykdommer med tiden. Lengre opphold mellom tannlegebesøkene kan føre til kompliserte og dyre tannbehandlinger.

Sliter du med tannlegeskrekk?

Da vil vi oppfordre deg til å ta kontakt med oss for en samtale om hvordan vi sammen kan ivareta din tannhelse, på dine premisser!

Les mer om odontofobi og hvordan vi kan hjelpe deg her.

 

Klinikker som tilbyr denne behandlingen