Tegn på at barnets første tann er på vei

Barnets første tann, som er et tannfrembrudd, fører ofte med seg at gommene blir hovne og begynner å klø. Ubehag kan for mange barn blant annet skape dårlig søvn, lav matlyst og til og med lett feber. Heldigvis går dette over så fort tannen har vokst ut. Imidlertid kan de samme plagene melde seg ved neste tannfrembrudd, men for de fleste er det kun de første to tennene som er knyttet til ubehag.

Symptomer på tannfrembrudd

  • Tannkjøttet blir hovent
  • Barnet sikler mer enn vanlig
  • Barnet biter og gnager på alt
  • Tannkjøttet endrer farge lokalt

Hovent tannkjøtt

Mange barn får sin første tann rundt 6-8 måneders alder, men for noen kan den titte frem så tidlig som ved 3 måneder, mens for andre drøyer det opp mot 18 måneder før skjeen klirrer mot noe hardt i gommen. Det er gjerne de to fremste tennene i underkjeven som er ivrigst, deretter de to fremste tennene i overkjeven.

Sikler og gnager

Et sikkert tegn på at tenner er på vei er når barnet sikler mer enn vanlig, gnager på alt det får tak i, og tannkjøttet blir hovent. Hos noen kan det dannes det en kul på tannkjøttet, og hos andre kan tannkjøttet endre farge fra rødt, til litt gulhvitt eller til en svak nyanse av blått like før tannen bryter ut. Alt dette er normalt, og så snart tannen har brutt frem vil tannkjøttet trekke seg tilbake og få den samme røde fargen som resten av tannkjøttet.

Hva hjelper?

Det kan være vondt å se på at de små er plaget, og man kan lett bli desperat etter gode råd for å dempe ubehaget. Fra den første sikling og gnaging, til tannen titter frem, er det ikke uvanlig at det tar et par måneder. Å gå til innkjøp av noen hjelpemidler kan være en god investering.

Hjelp mot ubehag ved tannfrembrudd

  • Bitering (gjerne en væskefylt som legges kjølig)
  • Barneskje
  • Tannbørste
  • Gommemassasje
  • Kald mat

Noe å bite på

Felles for de fleste barn som venter sin første tann er et enormt behov for noe å gnage på. Pass derfor på at barnet får gode, trygge biteleker, og ikke blir sittende å gnage på produkter som kan sette seg fast i halsen, eller som ikke av helsevennlig materiale.

Bitering

En bitering kan gi etterlengtet lindring til kløende gommer. Det finnes mange ulike varianter av biteringer, og her er det bare barnet ditt som kan si hvilken som er best. Biteringer fylt med væske er imidlertid populære, da disse kan kjøles ned ved å legges i kjøleskap. Når det presser på som verst kan en god kjølig overflate lindre godt. Ikke la deg friste til å legge biteringen i fryseren. En iskald bitering kan gi frostskader på barnets ømfintlige gommer, og sørge for ytterligere, vedvarende ubehag for baret.

En enklere variant er en kraftig babyskje, eller en myk babytannbørste. La barnet tygge på denne, men pass på at den ikke blir dyttet for langt bak i halsen.

Se gjerne på tannpleieprodukter for barn ved Curaprox sine nettsider her.

Gommemassasje

Har du ikke noe å bite på for hånden, kan litt massasje av barnets tannkjøtt gi barnet et lite avbrekk fra kløen. Har kan du bruke fingrene. Husk at det er viktig med nyvaskede hender. Håndsprit må ikke benyttes, da det inneholder helseskadelige stoffer for barnets sensitive gommer.

Kald mat

Med såre, kløende, og hovne gommer kan det være vanskelig å få barnet interessert i mat. Kald mat kan kjennes lindrende, og kan for mange være løsningen. En gulrot kan for eksempel være godt for barnet å gnage på.

Ingenting som hjelper?

Er barnet veldig plaget og ingen av de overnevnte tipsene hjelper? Ikke ty til bedøvende kremer. Til tross for at dette selges reseptfritt på apotek i Norge, inneholder disse kremene et stoff som er koblet til flere alvorlige bivirkninger for barn under to år. Effekten av disse kremene er også svært varierende. Svært begrenset bruk av Paracet kan vurderes for å gi barnet noe smertelindring.

Tannpuss av barnets første tann

Allerede før de første tennene viser seg, kan det være lurt å lage gode rutiner rundt munnstell. Hver kveld kan gommene tørkes med en ren, fuktig klut. Dette hemmer bakterieveksten, og gjør samtidig barnet kjent med tannstellrutinene. Om barnet også får en tannbørste å leke seg med, er det lite nytt den dagen første tannpuss skal gjennomføres, den dagen første tann bryter gjennom tannkjøttet. Puss med en myk og liten tannbørste, med tannkrem på størrelse med et knappenålshode, både morgen og kveld.

La gjerne barnet få pusse litt selv. Det kan være gøy, og utgjøre hele forskjellen på tannpuss som noe kjedelig til noe gøy.

Les mer i artikkelen vår, «Her er tipsene som gjør tannpussen til en lek for deg og barna«.

Obs! Barn under tre år trenger ikke fluortabletter.

Kan barn bli født med tenner

Det hender en meget sjelden gang at barn blir født med tenner. Det er da vanligvis de ordinære melketennene som er for tidlig ute. Det er ofte nødvendig å fjerne dem fordi røttene ikke er ferdig utviklet og tennene er svært løse. Medfødte tenner vil også kunne føre til problemer ved ammingen. Ta da kontakt med den offentlige tannhelsetjenesten der du bor.