FINN DIN KLINIKK
BESTILL TIME
FINN DIN KLINIKK
BESTILL TIME

Visdomstenner – smertefri behandling

Hva er en visdomstann?

Visdomstennene er de siste av de 32 tennene vi får. Man får en oppe og en nede på hver side av kjeven. Noen kan begynne å få visdomstenner fra de er 18 år, mens mange får dem senere i 20 årene. Hos noen ligger visdomstennene helt eller delvis dekket av kjevebein og tannkjøtt slik at de aldri vokser helt ut. Noen kan få én, andre får fire, mens noen opplever ikke har anlegg for visdomstenner i det hele tatt.

Gjennom livet opplever mange å få problemer med en visdomstann. Mange har for liten plass i kjeven til disse tennene, derfor kan de komme i klem eller at de vokser skeivt. Fordi de ofte er dekket av tannkjøtt, kan man lett få betennelse rundt eller hull i tannen. Da kan det være nødvendig å fjerne visdomstannen.

Om du ikke opplever ubehag eller problemer, kan de fleste fint leve resten av livet med visdomstennene. Våre tannleger kan hjelpe deg å ta et riktig valg.

Visste du at….? Visdomstenner fikk sitt navn for mange hundre år siden, da menneskene trodde at man var blitt “vis” eller klok når tennene brøt frem.

Undersøkelse og trekking av visdomstann

Det kan være flere årsaker til at visdomstenner må fjernes. På grunnlag av en undersøkelse og røntgenbilder, kan våre tannleger vurdere om tannen kan fjernes på vanlig måte, eller om den må opereres ut. Det er ikke mulig å vurdere dette uten en røntgenundersøkelse. Vi vil undersøke kjeven din grundig, og ta røntgenbilder der vi kan se hele kronen og roten. Deretter diskuterer vi ulike behandlingsalternativ med deg. 

Hvis du bestemmer deg for å fjerne visdomstannen, vil vi gi deg all informasjon du trenger, både før, under og i etterkant av tannfjerningen. Du vil du få god lokalbedøvelse, slik at tannen blir fjernet helt smertefritt.

Jeg har tannlegeskrekk –
hva gjør jeg?

Våre tannleger har lang erfaring med alle typer pasienter. Opplys tannlegen om din odontofobi (tannlegeskrekk), så vil vi ta ekstra godt vare på deg og gi deg trygghet under konsultasjonen og eventuell behandling. Vi kan også gi deg beroligende tabletter på forhånd. Det er også mulig å benytte sedasjon eller narkose når vi fjerner visdomstannen.

Å utsette et tannlegebesøk når du har problemer og smerter med en visdomstann, kan på sikt gi mye ubehag, gjøre større skade og gi en mye høyere kostnad for behandlingen og. Om du venter for lenge med å kontakte tannlege ved akutte smerter, kan du i verste fall risikere å få en alvorlig infeksjon.

Opplever du smerte i tennene, eller er plaget med visdomstennene, anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre tannleger. Husk: Vi er her for å hjelpe nettopp deg, og du skal vite at du vil aldri være alene med problemet ditt.

Hva koster trekking av visdomstann?

Fjerning av en visdomstann kan koste mellom 600 – 3.000 kroner avhengig av røttene på tannen, eller om tannen ikke er brutt helt frem. Ved kirurgisk tanntrekking er prisen høyere enn ved vanlig trekking. Våre oralkirurger vil alltid gi deg et kostnadsoverslag i forkant av behandlingen. Her kan du lese mer om våre priser.

Informasjon om tanntrekking

For mer informasjon om tanntrekking kan du lese mer om dette under avsnittet Trekking av tann. Den vanligste årsaken til å trekke visdomstenner er hull (karies). Må du fjerne visdomstannen, kan du trygt leve uten denne resten av livet. Er du bekymret for hull i tennene, så finner du mer informasjon om symptomene for hull på denne siden.

Kontakt oss gjerne om du har spørsmål om visdomstenner.