Har du diabetes, enten type 1 eller type 2, har du en høyere risiko for tann– og tannkjøttproblemer. I denne artikkelen ser vi på hvordan diabetes påvirker tannhelsen og omvendt, og deler noen råd som kan bidra til god tannhelse for diabetikere. 

Diabetes påvirker kroppens evne til å regulere blodsukkernivået. Høyt blodsukkernivå er en tilstand som påvirker hele kroppen, inkludert munnhulen, og munnhygiene kan igjen ha innvirkning på blodsukkernivået.

– God tannhygiene og regelmessige tannbehandlinger er derfor viktig for å opprettholde et stabilt blodsukker og forebygge diabeteskomplikasjoner, forteller Shoresh Afnan som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin hos Oris Dental.

Tannhelse hos diabetikere: det er blodsukkernivået som er avgjørende

En person med godt regulert diabetes og et stabilt blodsukkernivå (HbA1c på 53 mmol/mol eller lavere, tidligere angitt <7), er ikke mer utsatt for komplikasjoner i munnen enn en person uten diabetes. 

– Det er ikke diabetes i seg selv som er risikofaktoren, men høyt blodsukkernivå (hyperglykemi) og de tilhørende følgetilstandene, fortsetter Shoresh.

Høyt blodsukker er som nevnt en alvorlig tilstand som vil påvirke hele kroppen og et svært høyt blodsukker kan i løpet av kort tid forårsake en akutt livstruende tilstand dersom det ikke behandles. Dersom du har litt for høyt blodsukker over lengre tid, øker risikoen for komplikasjoner på lang sikt. Høyt blodsukker gir symptomer som tretthet, slapphet, hyppig vannlating, tørste og nedstemthet, i tillegg til orale komplikasjoner som nedsatt spyttproduksjon og inflammasjon.

Høyt blodsukker kan ha flere negative effekter på tannhelsen:

1. Nedsatt spyttproduksjon
Diabetes kan føre til redusert spyttproduksjon, noe som kan forårsake tørr munn (xerostomi). Spytt hjelper til med å vaske bort matpartikler og nøytralisere syrer produsert av bakterier i munnen.
I tillegg kan høyt blodsukker øke mengden glukose i spyttet, noe som gjør miljøet mer optimalt for skadelige bakterier og sopp. Uten tilstrekkelig spytt kan det oppstå mer plakk og bakterievekst, noe som på sikt kan føre til hull i tennene (karies).

2. Økt risiko for infeksjoner
Høyt blodsukkernivå kan svekke immunforsvaret, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe bakterielle infeksjoner. Dette øker risikoen for tannkjøttsykdommen periodontitt, som i verste fall kan føre til tap av tenner.


– En person med diabetes har to til fire ganger høyere risiko for å utvikle periodontitt, spesielt de som har hatt diabetes lenge eller som sliter med ustabilt blodsukkernivå, sier Shoresh.

Hos disse personene kan tannkjøttsykdommen opptre i yngre alder og da med et mer aggressivt forløp. Det er påvist tilfeller med periodontal sykdom hos barn med diabetes helt ned i seksårsalder.

3. Langsom sårheling
Personer med diabetes opplever ofte langsommere heling av sår. Dette skyldes en tilstand kalt Mikroangiopati, som er skader på små blodårer i kroppen som igjen bidrar til nedsatt blodtilførsel til ulike deler av kroppen. Tilstanden er en vanlig komplikasjon blant diabetespasienter. 

Tilstanden kan være spesielt problematisk etter tannkirurgi eller hvis tannkjøttet blir skadet, da det kan ta lengre tid for kroppen å reparere skaden og forhindre infeksjon.


Slik kan tannhelsen påvirke diabeteskontrollen

Dårlig tannhelse kan ha en betydelig innvirkning på kontrollen av diabetes. Infeksjoner og betennelser i munnhulen, som tannkjøttsykdommer, kan føre til en økning i blodsukkernivået og gjøre det vanskeligere å regulere diabetes effektivt. 

Et ustabilt blodsukker som er vanskelig å kontrollere, kan faktisk være et symptom på blant annet sykdom i munnen.

Tannhelseproblemer kan påvirke diabeteskontrollen på flere måter:

1. Inflammasjon
Kroniske tannkjøttsykdommer skaper en vedvarende inflammatorisk respons i kroppen. Inflammasjon kan gjøre det vanskeligere å kontrollere blodsukkernivået, da kroppen kan bli mindre sensitiv for insulin.


Spesielt periodontitt kan bidra til økt blodsukkernivå, siden sykdommen gir en overdreven inflammatorisk respons på plakk.

2. Stress
Tannproblemer kan forårsake stress og ubehag, noe som kan påvirke matvalg og spisevaner negativt. Stress kan også direkte påvirke blodsukkernivået, noe som gjør det vanskeligere å holde diabetes under kontroll.


Forebygging og behandling av tannproblemer hos personer med diabetes

Forebygging og behandling av tannproblemer hos diabetikere krever en kombinasjon av nøye blodsukkerkontroll og regelmessig munnhygiene. 

– Det er viktig å samarbeide med både tannlege og lege for å utvikle en helhetlig helseplan som tar hensyn til begge disse aspektene, forsikrer Shoresh.

Her er noen enkle, grunnleggende råd for å opprettholde god tannhelse og sikre diabeteskontroll:

1. Regelmessig hjemmepleie
Puss tennene minst to ganger daglig med en myk tannbørste (obs! ikke puss for hardt!). Ikke glem å pusse tannkjøttet i overgangen mellom tannkjøtt og tenner. 

2. Fluortannkrem med høy konsentrasjon
Voksne bør velge en tannkrem med et høyt innhold av fluor (1450 ppm).
Har du problemer med såre slimhinner? Da bør du unngå tannkrem med natrium lauryl sulfat (et såpestoff som gjør at tannkremen skummer). 

3. Rengjør mellom tennene
Bruk tanntråd eller mellomromsbørster en gang om dagen. Les våre anbefalinger her.

4. Regelmessige tannlegebesøk
Gå til tannlegen minst to ganger i året for profesjonell rengjøring og sjekk. Informer tannlegen om at du har diabetes og oppgi hvilke medisiner du bruker, samt nivå på forrige måling av langtidsblodsukker (HbA1c).

5. Kontroll av blodsukker
Oppretthold et stabilt blodsukkernivå gjennom et sunt kosthold, regelmessig mosjon, og ved å følge legens anbefalinger for medisinsk behandling.


6. Unngå røyk og snus
Røyking kan forverre tannkjøttsykdommer og øke risikoen for komplikasjoner, spesielt for personer med diabetes.


7. Stimuler spyttproduksjonen
Drikk rikelig med vann for å holde munnen fuktig og bruk sukkerfrie tyggegummier eller spyttstimulerende produkter hvis du har tørr munn.
OBS! Ikke bruk tyggegummi eller drops med sukker (kan forverre munntørrhet). 

8. Skyll munnen etter inntak av sukker om natten
Dersom du må drikke saft om natten på grunn av natteføling og ikke orker å stå opp for å pusse tennene, kan du ha et glass vann på nattbordet. Skyll munnen med vann etter at du har drukket saften du trenger for å regulere blodsukkeret.

Støtte til tannbehandling for diabetikere fra Helfo

Selv om sammenhengen mellom diabetes og tannhelse er godt dokumentert, gir ikke Helfo refusjon for tannbehandling spesifikt til pasienter med diabetes. Pasienter kan allikevel få Helfo-refusjon ved spesifikke diagnoser som ofte kan oppstå i forbindelse med diabetes.

Diabetes-relaterte tilstander som gir rett til støtte fra Helfo er:  

  • Marginal periodontitt (alvorlig tannkjøttsykdom med tannløsning som ytterste konsekvens) 
  • Alvorlig tannslitasje eller syreangrep (erosjonsskade) 
  • Munntørrhet (hyposalviasjon) som har forårsaket hull i tennene. 

Her finner du en komplett liste over tilstander som kvalifiserer til stønad til tannbehandling fra Helfo.

Alle våre klinikker er godkjent av HELFO og våre tannleger kan derfor hjelpe deg å finne ut om du kvalifiserer for refusjon. 

Alle våre klinikker har også direkteoppgjør med HELFO, noe som betyr at du som pasient slipper å forskuttere folketrygdens andel. Du gjør altså kun opp for egenandelen og slipper derfor store økonomiske utlegg.

Har du flere spørsmål om tannhelse og diabetes?

Vi hos Oris Dental er her for å svare på alle dine spørsmål om tannhelse, diabetes, oppfølging og behandlinger.

Bestill time til en uforpliktende konsultasjon eller tannundersøkelse hos en av våre klinikker i dag.