Tanngnissing, også kjent som bruxisme, er en tilstand hvor en person ubevisst presser eller gnisser tennene sammen.

Pressing og gnissing av tenner er et utbredt problem, og ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) anslås det at mellom én av fem og én av ti personer lider av denne tilstanden. Til sammenligning er det kun snorking og snakking i søvne som regnes som mer vanlige søvnforstyrrelser.

– Årsakene til tanngnissing er ofte komplekse og kan inkludere både fysiske og psykiske faktorer, forteller Shoresh Afnan som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin hos Oris Dental.

Hos noen kan unormalt bitt være kilden til problemet, mens hos andre skyldes tanngnissing utelukkende psykologiske faktorer som anspenthet, stress, angst, undertrykt sinne, frustrasjon, eller en hyperaktiv personlighet.

I tillegg kan tanngnissing oppstå etter hjerneskade eller sykdom. Det kan også være en bivirkning av enkelte medisiner som brukes til behandling av psykiatriske lidelser, for eksempel antidepressiva.

Hvordan angst og stress kan føre til tanngnissing

Angst og stress er naturlige responser på utfordrende eller truende situasjoner. Når kroppen opplever disse tilstandene, aktiveres kroppens «fight-or-flight-respons», noe som kan føre til en rekke fysiologiske reaksjoner. For noen mennesker manifesterer denne spenningen seg gjennom tanngnissing.

– Når en person er stresset, øker muskelspenningen i kroppen og kjevemusklene kan påvirkes. Dette kan føre til ubevisst gnissing og sammenpressing av tennene, fortsetter Shoresh.

Tanngnissing kan være en måte kroppen forsøker å håndtere og frigjøre akkumulerte følelser av angst og stress. Det kan oppstå uten at personen er klar over det, spesielt under søvn.

Stress og angst kan også forstyrre selve søvnmønstret, noe som kan øke sannsynligheten for tanngnissing i søvne. Søvnapné og andre søvnforstyrrelser kan også ofte knyttes til høyt stressnivå.

Symptomer på stress-indusert tanngnissing

De som lider av tanngnissing på grunn av stress og angst, kan oppleve en rekke ulike symptomer:

Smerter i kjeven: Økt spenning og gnissing kan føre til smerter og ubehag i kjeven, spesielt om morgenen.

Hodepine: Kronisk tanngnissing kan forårsake spenningshodepine, ofte lokalisert rundt tinningene og pannen.

Slitasje på tennene: Langvarig gnissing kan føre til synlig slitasje og skade på tannemaljen, noe som kan øke risikoen for tannfølsomhet og hull.

Søvnforstyrrelser: Dårlig søvnkvalitet på grunn av tanngnissing kan føre til tretthet og nedsatt funksjon i hverdagen.

Langvarig tanngnissing kan være spesielt skadelig for tennene

Tanngnissing kan over tid føre til betydelig slitasje på tannemaljen og skade tennene. Tegn på slik skade er kantete tenner, slitte og nesten gjennomsiktige tupper på fortennene, og i sjeldne tilfeller, sprekker som kan utvikle seg nedover i tannen. 

– Disse sprekkene kan tillate bakterier å trenge inn til nerven, noe som kan resultere i behov for rotfylling eller i verste fall trekking av tannen. Dette skjer heldigvis ikke veldig ofte og er forbeholdt de mest alvorlige tilfellene, understreker Shoresh.

I tillegg kan tanngnissing slite på tannfyllinger, noe som kan medføre at de må byttes ut.

– Ved langvarig og alvorlig tanngnissing, kan tennene etter hvert bli svært slitt. Dette kan gå ut over både tennenes funksjon og utseende, advarer Shoresh.

I slike tilfeller kan det være nødvendig å bygge opp igjen tennene, enten ved hjelp av fyllinger eller tannkroner. Dette kan være kostbar og omfattende behandling, men i enkelte tilfeller kan pasienter ha rett på økonomisk støtte fra Helfo. 

Behandling av stress-indusert tanngnissing

For å håndtere tanngnissing forårsaket av stress og angst, er det viktig å ta tak i de underliggende psykologiske faktorene. 

– Det er kanskje selvsagt og lettere sagt enn gjort, men å redusere faktorene som utløser stresset i utgangspunktet vil virke forebyggende. Å praktisere mindfulness er for eksempel et tiltak som kan redusere stress, sier Shoresh.

Å etablere regelmessige søvnrutiner og unngå stimulanter som koffein og alkohol før sengetid kan forbedre søvnkvaliteten og redusere tanngnissing. Avslapningsøvelser som yoga, meditasjon og dyp pusting kan bidra til å redusere stressnivået og dermed redusere tanngnissing. Regelmessig fysisk aktivitet er kjent for å redusere stress og forbedre søvnkvaliteten.

I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å søke hjelp fra en psykolog eller psykiater for å få spesialisert behandling for angst og stress.

Noen raske tips til tanngnissere og pressere:

  • Tennene bør ikke være i kontakt, annet enn når man spiser.
  • Øv på å holde underkjeven i en avslappet posisjon
  • Sett klistremerker på iøynefallende områder som mobil, PC, kjøleskap og TV som minner deg på å “Slippe ned underkjeven”
  • Både tanngnissere og tannpressere har god effekt av en bittskinne til nattbruk

Vil du lese mer om spenninger i kjeven? Ta en titt på vår artikkel «Spenning i kjeven og ansiktet».

Bevar tennene ved hjelp av bittskinne

Dersom man ikke lykkes med å behandle og redusere tanngnissingen, kan en bittskinne være en effektiv løsning for å beskytte tennene mot skadene som følge av tanngnissing. 

Bittskinnen fungerer som en barriere mellom de øvre og nedre tennene, hindrer direkte kontakt og reduserer slitasje på tannemaljen. 

– Det er ikke alltid bittskinne er løsningen for muskelspenninger, men i noen tilfeller kan en skreddersydd bittskinne som fremstilles av tannlegen din, minimere risikoen for sprekker, kantete tenner og andre skader som kan oppstå på grunn av kontinuerlig gnissing. Dessuten kan bittskinne ha terapeutisk effekt som vil avlaste kjevemuskulaturen og redusere smerter i kjeveleddet, konkluderer Shoresh.

Regelmessig bruk av bittskinne kan derfor være et viktig tiltak for å bevare tennene, bittfunksjonen og forhindre behov for omfattende tannbehandlinger i fremtiden.

Viktigheten av regelmessige tannlegebesøk

Regelmessige (ofte årlige) kontroller hos tannlegen kan hjelpe med å oppdage tidlige tegn på tanngnissing og forhindre alvorlige tannskader. Hvis du mistenker at du lider av tanngnissing, uansett årsak, er det viktig å ta kontakt med tannlegen din og be om en utredning. 

Store tannskader som skyldes tanngnissing kan gi rett til refusjon fra Helfo. I tillegg gir smerter i tyggemuskulatur og sykdom i kjeveledd som følge av tanngnissing i mange tilfeller også rett til refusjon fra Helfo. Våre tannleger kan hjelpe deg å finne ut om du kvalifiserer for refusjon og alle våre klinikker har direkteoppgjør med HELFO, slik at du slipper store utlegg i forbindelse med behandling.