Intermitterende faste, periodisk faste, langtidsfaste eller religiøs faste – faste fra mat og drikke i perioder er ikke noe nytt, men kommer stadig i nye varianter. Noen faster for bedre helse, andre for vektnedgang, mens noen gjør det av religiøs overbevisning. For de fleste gir moderat faste helsefordeler ved å la fordøyelsessystemet hvile i perioder. Men visste du at faste også påvirker munnhelsen din – og at det kan ha uheldige konsekvenser dersom du ikke tar noen forebyggende grep?

Det viktige spyttet

Når vi spiser, skiller kroppen ut spytt for å bryte ned maten, skylle bort matrester, nøytralisere syre og holde munnen fuktig. Ved redusert matinntak, som under fasten, reduseres spyttproduksjonen, og skaper et surere miljø i munnen. Dette kan sørge for dårlig ånde, økt risiko for karies (hull) og irritasjon og betennelse i munnen. Og jo lenger fasten varer, desto surere og mer skadelig blir denne balansen.

Det er heldigvis enkle grep som skal til for å opprettholde en frisk munn med god ånde og en sunn balanse. Ved å følge tannlegens råd kan du oppnå en helsebringende fasteperiode for hele kroppen:


Tannlegens 5 enkle råd for god tannhelse under faste

  • Puss tennene med fluortannkrem to ganger om dagen
  • Bruk tanntråd daglig for å fjerne matrester mellom tennene
  • Drikk mye vann, og unngå koffein, og for å forebygge munntørrhet
  • Unngå mye sukker og syrlig mat og drikke (som brus, juice og energidrikker) for å beskytte emaljen
  • Tygg sukkerfri tyggegummi for å stimulere spyttproduksjonen

Riktig mat i spisevinduet – når fasten brytes

Når fasten brytes, og du igjen kan spise og drikke, er det lurt å være bevisst på hva du får i deg, for å beskytte ekstra sårbare tenner og tannkjøtt mot syreangrep og betennelse. Basiske matvarer som meieriprodukter, saftige frukter og grønnsaker, og rent kjøtt er gode alternativer. Mat som er overdreven søt, syrlig, fet eller klebrig, kan være vanskelig å rense fra tennene, og bør derfor unngås. For munnhelsen er det en fordel å spise seg god og mett ved få måltider, og unngå hyppige småmåltider som gir tennene mindre tid til å restituere seg mellom hvert måltid. Skyll munnen godt med vann etter måltidet for å nøytralisere syre, og pass på å rense munnen helt ren før neste fasteperiode. Benytt gjerne både fluortannkrem og fluorskyll for ekstra beskyttelse i en fasteperiode. Fluroet bidrar til å gjøre tennene ekstra motstandsdyktige til det sure miljøet som skapes når spyttet reduseres. Ønsker du ekstra beskyttelse finnes det gode produkter med ekstra fluor på apoteket.

Det viktigste under en fasteperiode er å få tennene helt rene etter måltidenene. Helst ved bruk av fluorprodukter, som gjør tennene ekstra motstandsdyktige i det sure miljøet som skapes i munnen under lengre fasteperioder.

Tannlege Markus

Fastens ulike påvirkning på kjønn og alder

Til tross for at det er kvinner som ivrigst faster for helsemessig gevinst, er kvinner mer utsatt for bivirkningene av redusert spyttproduksjon i forbindelse med fasten enn menn, på grunn av hormonelle endringer. Menn har generelt høyere spyttproduksjon og opplever derfor sjeldnere problemer med munntørrhet i forbindelse med fasting. Med alderen avtar imidlertid spyttproduksjonen hos begge kjønn, og eldre personer bør være ekstra oppmerksomme på tannhelsen under faste.