Det finnes utallige underliggende helsetilstander som kan ha mye å si for idrettsprestasjoner, og munn- og tannhelse intet unntak. Flere studier har vist at dårlig tannhelse kan påvirke både treningsresultater og konkurranseprestasjoner negativt. I tillegg indikerer forskning at elitesport er en av de mest betydningsfulle risikofaktorene for fremveksten av orale sykdommer. 

Det innebærer faktisk at tannhelsen og intens fysisk belastning har en gjensidig påvirkning på hverandre.

Stian Solli Kanestrøm, tannlege hos Oris Dental. 

En studie som har undersøkt munnhelsen hos idrettsutøvere fant en økt forekomst av ulike orale sykdommer som karies, tanntraumer og tannerosjon.

Flere studier viste også en høy forekomst av oral betennelse hos idrettsutøvere, spesielt av gingivitt, og noe økt forekomst av periodontitt. Mange idrettsutøvere rapporterte også om orale smerter og en negativ påvirkning av oral helse på trening.

Du kan lese mer om hvordan periodontitt kan påvirke hele kroppen her.

Derfor er elitesport en risikofaktor for tannhelsen

Elitesport utsetter utøvere for en rekke faktorer som kan svekke tannhelsen betydelig. Den høye fysiske og mentale belastningen assosiert med intensiv trening kan svekke immunforsvaret og øke risikoen for tannkjøttbetennelse.

–Redusert spyttproduksjon under intens aktivitet skaper et gunstig miljø for bakterievekst, fortsetter Kanestrøm.

I tillegg er han tydelig på at et økt inntak av sukkerholdige sportsdrikker og energibarer fører til spesielt økt risiko for tannerosjon.

– Vann bør være en selvsagt tørstedrikk for idrettsutøvere. Dette er veldig viktig å unngå jevnt inntak av syrlig drikke under aktivitet for å unngå syreskader og utvikling av andre tannproblemer. 

Stress i kroppen kan påvirke immunforsvaret

Elitesport innebærer ofte høy fysisk og mental belastning og stress kan svekke immunforsvaret og gjøre kroppen mer mottakelig for infeksjoner, inkludert orale infeksjoner som gingivitt og periodontitt. 

Fysisk stress har en direkte påvirkning på immunfunksjonen, noe som kan øke risikoen for inflammatoriske tilstander i munnhulen.

I tillegg kan langvarig stress føre til forhøyet nivå av kortisol, som blant annet kan føre til endring i immunologisk respons overfor plakk (bakterier). Dette kan føre til økning av inflammasjon i kroppen.

Redusert spyttproduksjon kan by på problemer (og bakterier)

Under intens trening reduseres spyttproduksjonen, noe som kan føre til tørr munn. Spytt er viktig for å nøytralisere syrer og beskytte tenner mot bakterier. Spyttet blir også tykkere og seigere under intens fysisk aktivitet, noe som bidrar til å skape et gunstig miljø for skadelige bakterier.

En undersøkelse fant at høyintensitetstrening økte kariesaktiviteten umiddelbart etter treningen og at den holdt seg høy i hvert fall 15 minutter. Kariesaktivitet er betegnelsen på prosessen når syreproduserende bakterier bryter ned tannemaljen og det underliggende tannvevet og lager hull i tennene.

Flere undersøkelser konkluderer med en direkte innvirkning  

At dårlig tannhelse kan ha en direkte, negativ innvirkning på idrettsprestasjoner er dessverre ikke noe nytt. Studier har konsekvent rapportert dårlig oral helse hos eliteidrettsutøvere siden den første rapporten fra OL i 1968. Under OL i Athen i 2004 var tannhelsetjenester den nest mest etterspurte helsetjenesten for utøvere, etter fysioterapi.

En studie av idrettsutøvere som besøkte tannklinikken under Sommer OL i London i 2012, viste at mange av utøverne som deltok hadde dårlig tannhelse. Studien rapporterte at nesten halvparten av de undersøkte utøverne opplevde tannproblemer som påvirket deres trening og prestasjoner negativt.

– Hver gang pulsen steg, eskalerte smerten

Som tannlege og triatlonutøver har Karl Morgan fått kjenne på viktigheten av god tannhelse når det gjelder:

– Først og fremst, god generell helse er kritisk når man skal prestere som idrettsutøver, og mange glemmer at tannhelsen er en stor del av dette. Ikke bare rent fysisk, men også for mental klarhet og konsentrasjon under konkurranse, understreker Morgan.

Han mener det er på høy tid at man forstår hvor viktig tannhelsen er som en del av den helhetlige helsen til befolkningen. Spesielt også for idrettsutøvere som er avhengig av å kunne prestere til fastsatte tidsrom for oppkjøring og konkurranser. 

Les hele intervjuet med Triatlon-tannlegen her.

Forebyggende tiltak for å bevare tannhelsen

For å opprettholde optimal prestasjon er det viktig at idrettsutøvere prioriterer god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk. Dette kan bidra til å forebygge tannproblemer og sikre at de kan yte sitt beste, både på trening og i konkurranse.

Regelmessig rens og sjekk: Besøk tannlegen minst én gang årlig for sjekk og rens.

Bruk av tannbeskyttere: Mange idrettsutøvere bruker tannbeskyttere for å beskytte tennene mot skader under kontaktidretter. Tannbeskyttere kan også redusere risikoen for tannkjøttskader og tannbrudd.

Daglig bruk av fluor
Bruk fluortannkrem og tanntråd regelmessig for å beskytte mot hull og tannkjøttsykdommer.

Tilpasning av kosthold: Å redusere inntaket av sukkerholdige drikker og snacks og øke inntaket av vann kan hjelpe med å opprettholde god tannhelse.

Riktig hydrering: Å drikke nok vann under og etter trening kan bidra til å opprettholde spyttproduksjonen og redusere risikoen for tørr munn.

Vi hva du skal gjøre om uhellet er ute: Oppbevarer du en utslått tann i melk eller i munnen, kan det faktisk redde tannen.

Husker du når du sist var hos tannlegen?

Er det mer enn et år siden sist eller du mistenker at du kan ha hull i tennene, tannstein eller behov for annen behandling så står en av våre dyktige tannleger klare for å gi deg en grundig tannundersøkelse.