Har du fått påvist tannkjøttsykdommen periodontitt og er usikker på hva som venter av oppfølging og behandling? Vi tar deg gjennom behandlingsløp og gir noen gode råd, slik at du kan føle deg trygg og informert om veien videre. 

Dette bør du vite om tannkjøttsykdommen periodontitt

Periodontitt er en kronisk tannkjøttsykdom som skader tannkjøttet og i verste fall kan føre til tap av kjevebein og tenner hvis det ikke behandles riktig. Tilstanden begynner ofte som gingivitt, en mildere og reversibel form for tannkjøttbetennelse som enkelt kan behandles, men ubehandlet kan gingivitt på sikt utvikle seg til periodontitt. Dette tar som regel noen år, men ikke alltid. 

Sykdommen rammer mange voksne etter fylte 35-40 år, og er den vanligste årsaken til at nordmenn over 45 år opplever tap av tenner. Tannkjøttsykdom kan også forekomme hos unge, men i mindre grad og ofte i mer aggressiv form.

Periodontitt deles inn i fire ulike stadier avhengig av alvorlighetsgrad (I–IV), og sykdomsprogresjonen deles inn i tre ulike grader (A–C). Behandlingsløpet og behov for oppfølging vil variere avhengig av alvorlighetsgrad og hvor langt sykdommen har fått utviklet seg, men grunnleggende ikke-kirurgisk behandling følger omtrent samme steg. 

– Behandlingen og oppfølgingen av periodontitt hos tannlegen er essensiell for å hindre progresjon av sykdommen og prognosen er generelt bedre jo tidligere i sykdomsforløpet behandlingen startes, forteller Shoresh Afnan som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin hos Oris Dental.

Innledende undersøkelse og diagnostisering

Det første steget i behandlingen vil selvfølgelig være å oppdage og identifisere sykdommen. Siden periodontitt er en sykdom som i de fleste tilfeller utvikler seg over flere år, vil den kunne oppdages tidlig under regelmessige (årlige) tannundersøkelser hos tannlege. 

Under tannundersøkelsen vil tannlegen:

  • Sørge for å få detaljert innblikk i din medisinske historie: Spesielt hvis du er hos en ny tannlege som ikke kjenner historikken din, vil du få spørsmål om symptomer, tannpleierutiner, og eventuell bruk av tobakk eller medisiner som kan påvirke tannhelsen.
  • Gjennomføre en grundig tannundersøkelse: Tannlegen vil sjekke tannkjøttet for tegn på rødhet, hevelse, og blødning. De vil også måle dybden på periodontale lommer ved hjelp av en probe.
  • Ta røntgenbilder: Disse bildene er essensielle for å vurdere tap av ben rundt tennene, noe som er et tegn på alvorlig periodontitt.

Ikke-Kirurgisk behandling: målet er å stanse videre utvikling av sykdommen

For mange pasienter med mild til moderat periodontitt, kan ikke-kirurgiske behandlinger bestående av flere seanser med grundig rens være tilstrekkelige. 

  • Rens og rotplaning:
    Dette er en dyp rengjøring som fjerner plakk og tannstein fra tannoverflater og fra tannrøtter (i eventuelle periodontale lommer). I tillegg glattes overflatene på tannrøttene ut, slik at det blir vanskelig for bakteriene å kolonisere seg under tannkjøttkanten. Behandlingen gjentas i flere seanser, omtrent 2-4 behandlinger, spredd over en periode. Målet er å stanse utviklingen av sykdommen og unngå videre festetap. 
  • Antibiotikabehandling:
    I sjeldne tilfeller kan tannlegen skrive ut antibiotika for å kontrollere infeksjonen.

Kirurgisk Behandling: videre tiltak og tilbakeføring av tannhelsen

Dersom tilfellet av periodontitt er alvorlig eller ikke reagerer på ikke-kirurgiske tiltak, kan kirurgisk behandling være nødvendig. Kirurgisk behandling er som regel kun nødvendig ved de to mest alvorlige stadiene av periodontitt (3 og 4). 

  • Kirurgisk tannrens: Inngrepet innebærer å løfte tannkjøttet for å fjerne tannstein dypt under tannkjøttet, i dype periodontale lommer. Etter rensing blir tannkjøttet sydd på plass for å passe tett rundt tannen. Behandlingen gjennomføres normalt med lokalbedøvelse og er dermed helt smertefri. 
  • Oppbygging av kjevebeinet (regenerasjonterapi): Hvis det er betydelig ben- eller vevstap, kan tannlegen utføre transplantasjoner for å stimulere ny vekst og støtte til de gjenværende tennene. Denne behandlingen gjennomføres i begrenset grad da den regnes som relativt uforutsigbar.
  • Korreksjon av tilbaketrukket tannkjøtt (retraksjonskirurgi): Dersom tannkjøttet har trukket seg tilbake 4 mm eller mer kan det være aktuelt med et lite og smertefritt kirurgisk inngrep for å dekke til blottlagte tannhalser. Inngrepet gjennomføres med lokalbedøvelse. Les mer om behandlingen her.
  • Tannimplantater: Ved tanntap kan det bli aktuelt å erstatte tenner ved hjelp av implantat(er) og tannkrone eller tannbro. Det fordrer at sykdommens utvikling er stanset og kjevebeinet ikke er for skadet. I tillegg har pasienter med periodontitt en noe dårligere prognose for «overlevelse» av implantatet, enn pasienter uten periodontitt.

Du kan lese mer om periodontitt og hvordan det behandles 

Tannlegeskrekk: behandling av periodontitt på dine premisser

Våre behandlere er spesialister på pasienter som sliter med mild til alvorlig tannlegeskrekk (Odontofobi) og utarbeider en skreddersydd behandlingsplan tilpasset hver enkelt pasient.

– Pasienter med tannlegeskrekk vil til enhver tid forberedes på hva som skal skje på behandlingsrommet, både i forkant av behandlingen og underveis, forsikrer Shoresh.

Slik sikrer vi at du som pasient føler deg komfortabel hos oss:

  • Du har full kontroll og kan avbryte behandlingen når du vil med avtalt stopptegn.
  • Alltid fokus på smertefri tannbehandling.
  • Vi utfører ikke tannbehandling ved ditt første besøk.
  • Du og din tannlege samarbeider om å utarbeide en behandlingsplan som passer best for deg.

I tillegg tilbyr vi sedasjon med beroligende medikamenter og behandling under narkose, for pasienter som ikke er klare for å starte behandling for eksponeringsterapi eller som trenger akutt behandling. Vi har også sprøytefri bedøvelse og lystgass ved flere klinikker. Du kan lese mer om hvilke ulike typer bedøvelse våre klinikker tilbyr 

Oppfølging og forebygging: vedlikeholdet hjemme og regelmessig oppfølging hos tannlege

Etter behandling er regelmessig oppfølging avgjørende for å sikre at periodontitt ikke kommer tilbake. 

  • Regelmessige kontroller: Hyppige besøk hos tannlegen (hver 3-4 måned) er nødvendig for å gjennomføre grundig rens og følge med på helsen til tannkjøttet og benet. Din tannlege vil tilpasse oppfølgingen til ditt tilfelle. 
  • Daglig munnhygiene: Tannlegen vil gi råd om riktig tannpuss og bruk av mellomromsbørster Her ser du tannlegens viktigste råd:
    • Tannpuss med fluortannkrem i minimum 2 minutter morgen og kveld.
    • Daglig rengjøring mellom tennene med mellomromsbørster.
    • Bruk munnskyll med fluor. I noen tilfeller kan det bli aktuelt med bruk av antiseptisk munnskyll for å holde bakterienivåene lave.
  • Livsstilsendringer: Røykeslutt og forbedret kosthold kan være en del av behandlingsplanen, da disse faktorene har stor innvirkning på munnhelsen.

Opplever du symptomer eller ønsker av andre grunner en sjekk av tannkjøttet?

Oris Dental tilbyr behandling av alle typer tannkjøttsykdommer. Periodontibehandlinger utføres både av allmennpraktiserende tannleger, av tannpleiere og av periodontister. Periodontistene som er spesialister i periodonti, utfører i tillegg mer avansert periodontibehandling. 

Bestill time til tannundersøkelse eller en uforpliktende konsultasjon i dag.